Rat u Ukrajini i njegovi negativni učinci natjerali su čelnike bosanskih Srba da odgode planove za povlačenje svoje regije iz nacionalnih institucija BiH, izjavio je u ponedjeljak srpski član kolektivnog predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U prosincu je parlament Republike Srpske izglasao početak rada na prekidu veza s bosanskim oružanim snagama, pravosuđem i poreznim sustavom, u neobvezujućem prijedlogu koji je trebao utrti put za secesiju.

Rekao je da će se on provesti do roka koji istječe ovog tjedna.

Ipak, promijenjeni politički uvjeti uzrokovani ratom u Ukrajini doveli su do kašnjenja, rekao je Dodik, čije planove podržava Moskva.

Secesionistički plan nije ukinut, samo je odgođen, rekao je Dodik tijekom sjednice parlamenta koju je sazvao kako bi dobio potporu protiv uvođenja sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

“Zato smo zaustavili realizaciju naših zaključaka koji se odnose na povlačenje (bosanskih Srba iz)… državnih organa”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska želi “održati neutralnost” kada je riječ o Rusiji i Ukrajini, te da je protiv sankcija protiv Rusije, ponavljajući stav njezine pokroviteljice Srbije, jedine europske zemlje koja je odbila uvesti sankcije.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 07.06.2022.