Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u ponedjeljak je doveo harmonikaša u svoj ured u Sarajevu u zgradi Predsjedništva BiH i s njime pjevao i pio uoči službenog sastanka.

Mediji bliski Dodiku objavili su fotografije na kojima se vidi kako on uoči sjednice Predsjedništva BiH zakazane u prijepodnevnim satima sjedi uz harmonikaša, a pred njima su čašice rakije. Društvo su im pravili i Dodikovi suradnici poput ministra vanjske trgovine Staše Košarca.

Iz Dodikova ureda proslijedili su informaciju da su na repertoaru bizarnog koncerta u zgradi Predsjedništva BiH bile pjesme poput “Srpkinja je mene majka rodila”.

“Već dugo se pjesme s ljepšom temom nisu čule u Sarajevu”, objavili su uz fotografije očito provokativnu poruku na Twitter profilu Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Dodik je ranije najavio da će doći na sjednicu Predsjedništva BiH samo kako bi glasao protiv svih odluka koje su na dnevnom redu.


>>> OPASNA AVANTURA? Dodik najavio nove planove za odvajanje RS, oporba mu poručila da na njih ne računa


Dio je to strategije koju Dodik i njegovi politički istomišljenici provode od kraja srpnja kada su odlučili da će srpski dužnosnici u tijelima državne vlasti BiH blokirati njihov rad i donošenje odluka sve dok se ne povuče zakon o zabrani nijekanja ratnih zločina što ga je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Dodik je naknadno zaoštrio retoriku pa je najavio korake koji bi de facto vodili odcjepljenju Republike Srpske od BiH jer u tom entitetu planiraju usvojiti zakone kojima bi onemogućili djelovanje oružanih snaga BiH te državnih policijskih i pravosudnih tijela.

Novi rok koji je sam Dodik postavio za provedbu tih koraka je 26. listopada.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 18.10.2021.