U nacrtu rezolucije se navodi da će stanovnici Njemačke, prema novim ograničenjima, moći izlaziti samo s članovima svoje i još jedne obitelji, te da će biti kažnjeni ukoliko prekrše to pravilo.

Sada je jasno da će doći do zaključavanja, ali na koji način još ne. Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu će se sastati s premijerima 16 pokrajina i savjetovati s obzirom na sve veći broj zaraza koronavirusom.

Prema izvještajima medija, njemačka vlada zalaže se za drastična ograničenja u Njemačkoj tijekom cijelog studenog, što se vidi iz nacrta rezolucije koji vam donosimo u nastavku.

Nacrt rezolucije 

Od 2. studenog do kraja mjeseca građane treba poticati da “kontakt s drugim ljudima izvan vlastitog kućanstva svedu na apsolutni minimum”.

Provođenje vremena u javnosti smije biti dopušteno samo članovima vašeg i još jednog domaćinstva

Provođenje vremena u javnosti smije biti dopušteno samo članovima vašeg i još jednog domaćinstva. Kršenja će biti sankciinirana.

Grupe ljudi koji slave izvan toga na javnim mjestima, u stanovima i u privatnim objektima “neprihvatljive su s obzirom na ozbiljnu situaciju u našoj zemlji”, a kršenje ograničenja kontakta bilo bi sankcionirano.

Restorani i barovi, klubovi, diskoteke i slične ustanove bili bi zatvoreni

Kao što su Merkel i čelnici zemalja već puno puta naglasili, škole i vrtići trebali bi biti pošteđeni ograničenja. Restorani i barovi, klubovi, diskoteke i slične ustanove bili bi zatvoreni. Kao u proljeće u prvom valu korone – restorani bi mogli vršiti dostavu. Trgovinama će biti dozvoljen rad, uz mjere higijene i ograničen broj kupaca. “Mora se osigurati da u trgovinama nema više od jednog kupca na 25 četvornih metara prodajne površine”, prema informacijama iz dnevnog lista Funke, a koje prenosi Kurier.

Treba izbjegavati privatna putovanja i posjete – uključujući rodbinu

Općenito, treba izbjegavati privatna putovanja i posjete – uključujući rodbinu. To bi se trebalo primjenjivati ​​u zemlji i za nacionalna jednodnevna turistička putovanja. “Ponude smještaja u Njemačkoj bit će dostupne samo u nužne, ne turističke svrhe”, planiraju savezne i državne vlade u Njemačkoj.

Zatvaraju se sportske dvorane, kazališta, opere, koncertne dvorane, sajmovi, kina, zabavni parkovi, kockarnice, kladionice, javne kuće, bazeni i teretane…

Medicinski neophodni tretmani, npr. za fizioterapiju, trebali bi i dalje biti mogući

Kozmetički studiji, ordinacije za masažu, studiji za tetoviranje i slična poduzeća također će biti zatvoreni do kraja studenog kako bi se zaustavio dramatičan porast novih infekcija. Frizerski saloni trebali bi ostati otvoreni prema postojećim higijenskim zahtjevima.

Medicinski neophodni tretmani, npr. za fizioterapiju, trebali bi i dalje biti mogući.

Njemačka vlada strahuje da bi broj novih pozitivnih testova mogao doseći 20 000 dnevno do kraja tjedna

Da bi se opravdale stroge mjere, u zakonu se navodi da je cilj “brzo prekidanje dinamike zaraze tako da tijekom božićne sezone nisu potrebna dalekosežna ograničenja osobnih kontakata i gospodarskih aktivnosti”.

Njemačka vlada strahuje da bi broj novih pozitivnih testova mogao doseći 20 000 dnevno do kraja tjedna. Broj pacijenata s Covidom 19 koji se liječe na intenzivnoj njezi nedavno je porastao s 590 (12. listopada) na 1.470 pacijenata (27. listopada). Ostaje za vidjeti hoće li nacrt rezolucije biti usvojen na kriznom summitu u srijedu. Pojedine savezne države već su objavile da smatraju potpuno zatvaranje pogrešnim, na primjer u ugostiteljskom sektoru.


Autor: CroExpress Datum objave: 28.10.2020.