Danas je dan kada svi mi koji se možemo “složiti pod lozinkom Hrvatska Hrvatom”, kako bi rekao naš veliki pjesnik August Harambašić, trebamo slaviti.

Bez obzira gdje se nalazili, bilo u domovini bilo po svijetu, moramo istaknuti hrvatski stijeg ispred svog doma, poslušati koju domoljubnu pjesmu, pročitati koji dokument vremena, pogledati dokumentarac o najslavnijim danima hrvatske povijesti.

Kada kažem “moramo”, to nije slučajno. Bez obzira na trenutnu političku, gospodarsku ili financijsku situaciju, moramo se sjetiti dana kada su najveći među nama pisali povijest Hrvatskog roda svojom krvlju. Da nisu bili odvažni, hrabri i časni branitelji i vojnici, možda ne bismo imali danas ne samo doma, već možda ni svojih obitelji.

Pobjedu u Domovinskom ratu ne smijemo gledati kroz kontekst trenutka u kojem se nalazimo, već kroz žrtvu koju su prošli hrvatski branitelji u prvoj polovici devedesetih godina. Dužni smo biti zahvalni za slobodu i mogućnosti koje su nam stvorili darujući svoje živote i svoje zdravlje za nas, kako bismo to uživali u budućnosti. Sjetimo se u molitvi svih heroja, i onih preko 200 poginulih u VRO Oluji, ali i u godinama prije konačne pobjede nad zlim.

Ne smijemo ove dane koristiti da bi širili mržnju prema bilo kome, ne smijemo svoju slobodu i svoju domovinu koristiti protiv bilo koga. Umjesto toga, moramo je njegovati, ljubiti i čuvati te raditi na tome da nam bude što ljepša i ugodnija. Trebamo tražiti rješenja za probleme, umjesto da se fokusiramo na traženje istih. Pogotovo ne smijemo biti skloni mržnji, jer mržnja vodi u propast.

Četničke horde su krenule iz nahuškane mržnje, išli su i ubijali, uništavali, razarali. A Hrvatska garada je išla iz ljubavi prema svome, čuvati svoje obitelji i domove. To je sigurno najbolja poruka za današnje vrijeme. Ma kakve nebuloze izvodili i danas neki koji su jurišali na Hrvatsku u ratu, ne trebamo ih mrziti, već trebamo graditi sebe, svoje obitelji, svoja sela i gradove i svoju domovinu učiniti ponosnom i lijepom kao u idealima onih koji su padali za nju u krvavim bojevima.

Kada smo odgovorni prema domovini, tada nema straha od bilo kakvih utjecaja ili pokušaja narušavanja reda, mira i sigurnosti.

Još jednom, budimo ponosni, sretni, ali prije svega, zahvalni brojnim znanim i neznanim junacima koji su svojom bezpoštednom borbom izvojevali ovu slobodu koju mi uživamo i ovu domovinu koju volimo. Slavite i čestitajte jedni drugima današnji dan, a vi svjedoci vremena, pričajte mladima i zapisujte da se nikad ne zaboravi žrtva Hrvata za svoju domovinu, ne radi mržnje, nego radi istine i zahvalnosti prema onima koji više nema.


Autor: CroExpress/Ivan Novokmet Datum objave: 05.08.2023.