Autor: dnevno.hr/Stanze Vaticane

Prije dvije godine započeo je proces za beatifikaciju don Candida Amantinia, svećenika koji je 36 godina služio kao egzorcist rimske biskupije. Njegov najpoznatiji učenik (kojeg smatraju njegovim nasljednikom), 89-godišnji don Gabriele Amorth, u razgovoru za Stanze Vaticane rado se prisjetio svog mentora.
Don Amorth, jeste li zadovoljni, otac Candido će najvjerojatnije biti proglašen blaženikom?

– To je velika radost, jer don Candido je bio Božji čovjek! Uvijek je bio smiren, uvijek nasmijan, nikad se nije ljutio, čak ni na vraga! Svi su govorili o njemu, bio je dobro poznat u Rimu, gdje je kao egzorcist služio punih 36 godina bez prestanka.

Po čemu ga pamtite?

– Bio je obdaren posebnim karizmama. Na primjer, bilo mu je dovoljno pogledati fotografiju kako bi utvrdio je li osobi potreban egzorcizam ili liječenje …

Nije li to pomalo neobično, pojasnite nam to?

– Iznijet ću jednu epizodu. Jedan dan sam bio s njim i on mi je pokazao tri fotografije koje su mu poslane. Uzeo je prvu, na kojoj je bio muškarac, i rekao mi: “Vidite li, don Amorth?“ I ja sam odgovorio: “Ne vidim ništa“. A on je odgovorio: “Ovom čovjeku ne treba ništa“. Zatim je uzeo fotografiju jedne žene i opet me upitao: “Vidite li, don Amorth“, i opet sam odgovorio: “Ne razumijem ništa, don Candido.“ Njegov odgovor je bio: “Ova žena uveliko treba liječničku pomoć, ona treba posjetiti liječnika, a ne egzorcista“. Konačno, uzeo je treću fotografiju jedne mlade dame: “Vidite li don Amorth? Ovoj mladoj dami je potreban egzorcizam, vidite? “ I ja sam odgovorio: “Don Candido, ne vidim ništa! Ja samo vidim jeli netko lijep ili ružan. I da budem posve iskren, ova mlada dama je vrlo zgodna!“ I on je prasnuo u smijeh! Ja sam izrekao vic, ali on je već shvatio da je toj djevojci potrebna Božja pomoć.

Rekli ste da se otac Candido nikada nije naljutio, čak ni na vraga. Da li ga se Sotona bojao?

– Jako ga se bojao, drhtao je pred njim! Odmah bi pobjegao. U stvari, vrag se boji svih nas, samo trebamo živjeti u Božjoj milosti!

Osobno ste svjedočili Don Amantinovim egzorcizmima…

– Naravno! Bio sam s njim šest godina. Bio sam imenovan za egzorcista 1986. i počeo sam s njim obavljati egzorcizme već početkom te godine. 1990. godine, dvije godine prije njegove smrti, počeo sam obavljati egzorcizme samostalno jer on ih više nije radio. Kada bi mu netko prišao, on bi odgovorio: “Idi don Amorthu.“ Zato me smatraju njegovim nasljednikom …

Je li otac Candido bio ironičan s vragom?

– Želim vam ispričati jednu vrlo bitnu epizodu koja će vam pomoći shvatiti istinu. Morate znati da kada postoji slučaj đavolskog opsjednuća, postoji dijalog između egzorcista i đavla. Sotona je veliki lažljivac, ali ponekad ga Gospodin obvezuje da govori istinu. Jednom je don Candido oslobađao osobu nakon mnogih egzorcizama i sa svojom tipičnom ironijom rekao je vragu: “Odlazi jer Gospodin je za tebe stvorio lijepi i topli dom, on je za vas pripremio malu kuću gdje nećete patiti od hladnoće“. Međutim, vrag ga je prekinuo i rekao: “Ništa ti ne znaš.“

Što je htio reći?

– Kad vrag prekida govoreći ovako, to znači da ga je Bog obvezao govoriti istinu. I ovog puta to je bilo iznimno važno. Vjernici me često pitaju: “Ali, kako je moguće da je Bog stvorio pakao, zašto je izmislio takvo mjesto stradanja?“ Tada je vrag odgovorio na provokacije oca Candida otkrivajući važnu istinu o paklu: “To nije bio on, Bog, koji je stvorio pakao! To smo bili mi. On nije ni razmišljao o tome!” Stoga u Božjoj zamisli stvaranja postojanje pakla nije bilo ni predviđeno. Demoni su ga stvorili! Tijekom egzorcizma, također sam i sam često pitao vraga: “Jeste li vi stvorili pakao?“ A njegov odgovor je uvijek bio isti: “Svi smo surađivali”

Koji savjet vam je dao otac Candido?

– On mi je dao puno savjeta, pogotovo u posljednje dvije godine svog života. Najvažniji? Da budem čovjek vjere i molitve i da uvijek tražim zagovor Blažene Djevice Marije. I onda da uvijek budem skroman, jer egzorcist mora znati da on nije vrijedan ni lipe bez Boga. Gospodin je taj koji čini egzorcizam. Ako On ne intervenira, egzorcizam ne vrijedi ništa.

Datum objave: 24.08.2014.