Erasmus+ projekt “Povratak korijenima/Back to roots” završio je uspješno nakon tri godine rada i četiri susreta u četiri osnovne škole.

Projekt je okupio učenike i nastavnike iz četiri škole: OŠ Bakar kao idejni začetnik i koordinator projekta, OŠ “Ivan Milutinović” iz Subotice, Istituto Compresivo Ricciardi iz Palate i NMM Großpetersdorf mit kroatischem schwerpunkt iz Velikog Petarštofa.

Cilj ovog projekta bio je pružiti djeci pripadnicima hrvatske nacionalne manjine iz Austrije (gradišćanski Hrvati), Italije (moliški Hrvati) i Srbije (bunjevački Hrvati) priliku da upoznaju svoju domovinu, jezik i običaje svojih predaka. Također, projekt je imao za cilj osnažiti ih u očuvanju hrvatskog jezika i kulture. Za učenike iz Hrvatske, projekt je bio prilika da osvijeste činjenicu da i izvan domovine Hrvatske žive Hrvati koji njeguju običaje svojih predaka.

Tijekom tri godine rada na projektu i četiri susreta u različitim školama, učenici su sudjelovali u raznim aktivnostima. Prvi susret održan je u Bakru pod nazivom “Bilo jednom u našem kraju”. Učenici su tada upoznali tradicionalne igre za djecu koje su igrali njihovi preci, sudjelovali su u jezičnoj radionici te izrađivali glagoljsko pismo i naučili o glagoljici.

Boravak u Subotici donio je aktivnosti pod nazivom “Kako smo se nekada igrali”, gdje su učenici upoznali tradicijske igre i ples, izrađivali tradicionalne igračke te prikupljali recepte jela koja su kuhale njihove bake. U Italiji su pod nazivom “Uživajmo zajedno” učili tradicionalne napjeve moliških Hrvata te se upoznali s ovim starim hrvatskim dijalektom putem jezične radionice.

Posljednju zajedničku aktivnost pod nazivom “Ja sam za ples” učenici su imali u Gradišću, gdje su u glazbeno-dramskoj radionici uvježbavali hrvatski mini mjuzikl i svladali gradišćanske narodne pjesme. Tijekom jezične radionice susreli su se s posebnostima gradišćanskog hrvatskog jezika.

Svečana promocija Erasmus+ projekta “Povratak korijenima” održat će se pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika podružnica Rijeka u Vijećnici Grada Rijeke (Korzo 16) u petak, 13. listopada u 14 sati. Na promociji će biti predstavljeni finalni proizvodi projekta, uključujući “Pregled aktivnosti Erasmus+ KA 229 projekta Povratak korijenima”, “Kuharicu” u kojoj su sakupljeni autohtoni recepti, “Razlikovni rječnik s poslovicama” koji sadrži riječi na različitim hrvatskim jezicima te video u kojem su popraćene sve aktivnosti projekta.

Ovaj projekt je izvanredan primjer suradnje i očuvanja kulturnog nasljeđa među hrvatskom dijasporom te pokazuje kako Erasmus+ program može poticati razumijevanje i suradnju među mladima iz različitih zemalja.


Autor: CroExpress Datum objave: 11.10.2023.