Europska komisija u petak je dodijelila 2,5 milijuna eura dodatne humanitarne pomoći za najranjivije izbjeglice i migrante u BiH, djecu i maloljetnike bez pratnje, napose onima koji nemaju smještaj u odgovarajućim uvjetima u hladnim zimskim danima.

Mnogi migranti i izbjeglice smješteni su u prihvatnim centrima koje je financirao EU, ali njih oko tisuću izvan je tih privremenih prihvatnih centara, s vrlo ograničenim pristupom osnovnim uslugama te su izloženi sve hladnijim zimskim temperaturama, a posebno su ugroženi maloljetnici bez pratnje roditelja,  ističe EK u priopćenju.

“Oko 4.000 izbjeglica i migranata zapelo je u Bosni i Hercegovini, od kojih mnogi spavaju vani. Trebaju im sklonište, hrana, voda, sanitarije, zdravstvena zaštita, odjeća. Kako bi zadovoljio te potrebe, EU je spreman nastaviti pružati humanitarnu pomoć”, rekao je povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Novododijeljenih 2,5 milijuna eura dodatno će podržati zaštitu djece i maloljetnika bez pratnje, kako unutar tako i izvan centara.

“Dostojanstvo i sigurnost svih osoba, posebno najranjivijih, potrebno je osigurati i zaštititi u svakom trenutku. Humanitarni partneri trebaju potpuni pristup ljudima u potrebi, gdje god se oni nalazili”, dodao je Lenarčič.

Sredstva će se također koristiti za rješavanje kritičnih potreba za zdravstvenom skrbi, pogoršanih Covidom-19.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 03.12.2021.