Autor: Zoran Stupar

Njemačka i Austrija, zemlje prema kojima Hrvati čeznutljivo gledaju kao spasu od hrvatske stvarnosti, i nisu tako sjajne kako se čini. U ovim dvjema zemljama bogatstvo je vrlo nejednako raspoređeno. Odnosno, bogata manjina u svojim rukama drži veliku većinu bogatstva.

Osiguravateljska kuća Allianz provela je istraživanje o globalnom bogatstvu. Posebno zanimljiv dio istraživanja je onaj o raspodjeli bogatstva unutar pojedinih zemalja. Najjednostavnije objašnjeno – zemlje koje su u donjem lijevom dijelu grafa su zemlje egalitarnijeg društva, gdje je raspodjela bogatstva pravednija. Zemlje koje se nalaze u gornjem desnom dijelu grafa su elitističke; odnosno, mala manjina drži veliku većinu bogatstva. Ostale zemlje spadaju u tranzicijske.

U Istočnoj Europi je uvjerljivo najgora Rusija, koja je ‘najelitističkija’ zemlja ove regije. Najpravednija raspodjela je u Slovačkoj i Sloveniji, a Hrvatska je negdje u sredini prema pravednosti raspodjele bogatstva. 
image.jpg


U Zapadnoj Europi, Sjevernoj Americi i Oceaniji elita drži najviše bogatstva u SAD-u. Neslavno visoku poziciju drže i Austrija i Njemačka. ‘Suprotno od onog kako se Nijemci vide, Njemačka je jedna od zemalja sa relativno neravnomjernom rapsodjelom bogatstva’, piše u izvješću. Dodaje se kako je najveći razlog dugogodišnja podjela zemlje na Istok i Zapad. 
image.jpg
Najpravednija raspodjela bogatstva je u Norveškoj, Belgiji i Nizozemskoj, koje su najbliže idealu egalitarnog društva. Kanada i Australija su negdje u sredini. 


Datum objave: 24.09.2014.