Vukovar, Vinkovci, Ilok, Županja – mjesta koja morate posjetiti da bi doživjeli istinsku ljepotu Lijepe naše.

Dočekati izlazak sunca u Iloku na obali Dunava ili na nekom od brojnih vinorodnih položaja Fruške gore, posebno je iskustvo. Čak i okorjelim spavalicama predlažemo rano buđenje osobito ako su nepopravljivi romantičari. Srijem i Slavonija nude neodoljive pejzaže i savršene motive za dijeljenje na Instagramu, a ovo je jedan od takvih.

Nakon toga prošećite središtem Iloka, popijte kavu i počastite se bogatim srijemskim doručkom, uz kojeg paše i čaša pjenušca. Ipak ste u središtu Srijemskog vinogorja u svijetu poznatom po dobrim vinima, osobito vrhunskom tramincu koji ovdje daje najbolje rezultate.

Ni Vukovar nije daleko. Četrdesetak minuta vožnje uz obavezno zaustavljanje u Muzeju vučedolske kulture, jednom od najmodernijih na svijetu. Niste bili u Vukovaru ako ne prošećete uz Dunav i ne popijete kavu u baroknom središtu. Ovaj grad s Vučedolom i Ilokom čini jedinstvenu EDEN destinaciju, kojoj je ova titula pripala na temu kulturnog turizma. Zasluženo, reći će ljubitelji baštine, jer je obala uz Dunav najljepša promenada s dvorcima, muzejima i zaštićenim arhitektonskim cjelinama.

Dvadesetak minuta voženje od Vukovara smješteni su Vinkovci, naselje s najduljim kontinuitetom života u Europi. U njemu je pronađen Orion, prvi indoeuropski kalendar, privući će vas vinkovačka barokna jezgra s Korzom, a šetnicom uz Bosut iz središta ćete doći do starih Krnjaša, prave šokačke ulice u kojoj vrijeme kao da je stalo. Tu je rodna kuća pjesnika Ivana Kozarca, autora jedne od najljepših ljubavnih pjesama „Milovo sam“. Dolazite li organizirano u Vinkovce, sudjelujte u programu Living history i istražite grad u pratnji kostimiranih vodiča.

I još nešto! U Iloku, Vukovaru i Vinkovcima upoznajte glavom i bradom povijesne osobe su obilježile Srijem i Slavoniju. To danas možete zahvaljujući hologramima, pa će vas Kuriji Brnjaković dočekati Nikola Iločki, u rodnoj kući u Vukovaru nobelovac Lavoslav Ružička, a u Gradskom muzeju Vinkovci ban Josip Šokčević. Za svaku preporuku!

Za razliku od Iloka, Vukovara ili Vinkovaca, Županja će vam pružiti posve drugačiji doživljaj i otkriti ambijent jedinstvene seoske arhitekture. Nastala je „ušoravanjem“ ili – drugim riječima – spajanjem manjih okolnih zaselaka u jedinstvenu cjelinu. Obala uz Savu omiljena je gradska šetnica koja vodi jedinstvenog graničarskog čardaka u kojem je danas Muzej „Stjepana Grubera“.


Autor: TZ Vukovarsko-srijemske županije Datum objave: 28.02.2022.