Kulminacija proslave koja traje cijeli tjedan odvit će se večeras, svečanim koncertom „70 godina Zajedno“ u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Hrvatska matica iseljenika svoju 70. obljetnicu ove je godine unatoč pandemiji obilježila, virtualno i uživo, mnogim tribinama, konferencijama i susretima s Hrvatima izvan domovine. U tjednu središnje proslave kulminacija će se dogoditi svečanim koncertom „70 godina Zajedno“, 18. lipnja 2021. godine, u petak, u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu.


Hrvatska matica iseljenika institucija je koja 2021. godine obilježava 70 godina u službi hrvatskog iseljeništva, hrvatskih manjina i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Sukladno dosadašnjoj tradiciji Hrvatska matica iseljenika nastavlja ostvarivanje svoje misije poticanja, povezivanja i suradnje s Hrvatima i njihovim potomcima koji djeluju u hrvatskim zajednicama diljem svijeta.

Danas diljem svijeta živi oko tri i pol milijuna Hrvata i njihovih potomaka, a Matica je svima njima čvrst i siguran most s domovinom.

Pokrovitelj koncerta je Vlada Republike Hrvatske, a koncertu će nazočiti predsjednik RH Zoran Milanović, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Sabora Zdravka Bušić, izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik Zvonko Milas, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović te mnogi uvaženi gosti iz svijeta politike, kulture i izvan granica Hrvatske.

Broj uzvanika je ograničen, a ulazak je moguć samo uz predočenje pozivnice.

Program je složen tematski i prati dugogodišnji rad HMI pa će na pozornici HNK nastupiti operna diva i dobitnica Domovnice Marija Vidović, Folklorni ansambl Lado, Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold, Klapa Stine, i Klapa Sveti Mihovil.

Opera HNK izvedbom „U boj, u boj!“ na poseban će način zatvoriti svečani koncert.

Uzvanike će ispred HNK dočekati nastup Baleta HNK-a te svečano posloženi pozdrav Bokeljske bratovštine Rijeka.

Nakon koncerta predviđeno je druženje uz Zdenac života i svečana torta te akapela izvedba Klape Stine.

Velika je ovo obljetnica za instituciju koja 70 godina radi na očuvanja veza s Hrvatima izvan RH i prati je niz događanja i izložbi. Hrvatska matica iseljenika bila je i ostaje susretište domovinske i iseljene Hrvatske. Jedno je srce i jedna je Hrvatska.


Autor: CroExpress Datum objave: 18.06.2021.