Održano je drugo zagrebačko hodočašće “Put Svjetla” ruševnim župama stradalim u potresu 2020. godine.

Nakon potresa, koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. godine, organizirali smo hodočašće “Zagrebački Put Svjetla” u znak zahvale Bogu i Majci Božjoj što su nas usprkos nevoljama sačuvali od većega zla.

22. svibnja održano je drugo zagrebačko hodočašće “Put Svjetla” ruševnim župama stradalim u potresu 2020. godine, izvijestili su iz “Marijanskog zavjeta za Domovinu”.

“Hodočastili smo od Čučerja preko Granešine, zagrebačkog svetišta Majke Božje Remetske i zagrebačke Prvostolnice sve do Presvetog Srca Isusova. Sve „postaje“ Puta Svjetla teško su stradale u tom potresu. Velike štete pretrpjele su naše “ljepotice” za čiju obnovu će trebati i vremena i sredstava. Međutim, dobrom voljom župljana i raznih donatora obnova je krenula. Crkvene građevine dobile su zamjenske montažne prostore te je u njih preseljeno sve što je ostalo neoštećeno iz ruševnih crkvi.”

“Nakon prvog hodočašća, susreli smo mnoga ožalošćena lica. Ove godine, ista lica nosila su osmijeh i zadovoljstvo, jer pobjedila je ljubav, rodilo se zajedništvo za kojim svaka zajednica teži, pokazuje se pravo značenje crkve, jer crkva nisu građevine nego ljudi.”

“Župnik u Granešini  ispričao nam je kako je nakon potresa zahvalan Dobrom Bogu, ponajprije što ih je sve sačuvao od većega zla, ali zahvalan je i za potres. Granešinska “ljepotica” je kulturno dobro, velebnog izdanja ali unutrašnjost je malena. Sada se nalaze u montažnoj građevini koja služi za Bogoštovlje i aktivnosti župne zajednice, zadovoljan je kaže,  jer sad imaju veći prostor, nedjeljom na Euharistijsko slavlje dolaze nove obitelji, novi ljudi. Posebno je istaknuo požrtvovnost mladih da se što prije osigura prostor za misna slavlja.”

“Svatko prema svojim talentima i mogućnostima sudjelovao je u obnovi kako bi u novom prostoru sve izgledalo kao u staroj baroknoj ljepotici, do detalja, tako su mještani preselili sve kipove , oltare te  napravili nove ispovjedaonice.”

“Kako kaže sam župnik, ne voli proglašavati čudo čudom tek tako, ali nam je ispričao, kada je nakon potresa išao po Svetohranište, ugledali su kip Srca Isusova na podu sa slomljenom glavom. Na tom oltaru Srca Isusova stajao je i kip Majke Božje Fatimske, zanimljivo je to što  kip Srca Isusova nema kamo pasti nego na kip i slomiti ga, međutim iako je Isusova glava slomljena, kip Majke Božje Fatimske u potresu ostao je neoštećen, nije se pomakao ni za centimetar.”

Takvo svjedočanstvo imamo i iz Srca Isusova u Palmotićevoj, gdje se nalazi grob bl. Ivana Merza i slika blaženika koja se nije pomaknula tijekom tog razornog potresa. Mnogo je takvih događaja o kojima valja promišljati.

Sve oštećene Župe rade na obnovama, iako nam se čini da sve sporo napreduje, duh ne klone, svi su osigurali zamjenska mjesta za održavanje župnih i pastoralnih aktivnosti.

Potres je  porušio građevine, uništio povijesne kulturne ljepote, razorio mjesta sjećanja svakoga od nas, ali nije razorio ljubav jednih prema drugima, potres je uzdrmao i naša uspavana srca i probudio ono ljudsko u nama, zajedništvo, potakao nas da obnovimo pravo značenje crkve, među ljudima u zajednici.

“Zahvalni Dobrom Bogu i Blaženoj Djevici Mariji što su nas sačuvali od većega zla, zahvaljujemo i na svakom probuđenom srcu u zajednici crkvi, hodočasnički dan završili smo zahvalnom svetom Misom u Palmotićevoj koju je slavio p. Niko Bilić.”, poručili su iz Marijanskog zavjeta za domovinu.

Fotografije s ovogodišnjeg hodočašća ustupili su članovi Marijanskog zavjeta za domovinu:

Autor: CroExpress Datum objave: 24.05.2021.