Željka Jurić Mitrović, stradalnica i prognanica, neposredni svjedok zbivanja u Vukovaru 91., je u organizaciji Hrvatske katoličke župe Main-Taunus Hochtaunus i Miroslava Piplice predsjednika Austrijsko-hrvatske zajednice u Beču, promovirala svoju zbirku pjesama ‘Moja rijeka suza”, 4. ožujka 2016. u Hrvatskom centru, u Kelkheimu. Njene priče o najokrutnijim ratnim užasima u Kelkheimu je slušalo oko stotinjak Hrvata, koji su nakon tribine razgrabili knjige.

Previše je toga ostalo u glavi, previše slika, previše sjećanja – govori Željka Jurić Mitrović koja je kao šestogodišnjakinja snimljena na fotografiji 19. studenoga 1991. kada je u koloni napuštala Vukovar. Imala je plavi kaputić i plakala je. Ta je fotografija obišla svijet, a ‘djevojčica u plavom kaputiću”, postala simbol stradanja djece, simbol rata i svih strašnih događaja na vukovarskom području.

Nakon pada Vukovara odveli su je s majkom, trima sestrama, bratom i bakom u logor u Sremsku Mitrovicu. Njezina se obitelj, nakon izlaska iz logora smjestila u prognaničko naselje u Zagrebu gdje ostaje jedanaest godina. Osmogodišnju školu završava u Zagrebu a srednju u Vinkovcima nakon povratka u svoj Vukovar. Okrutni rat, nasilje, ubojstva, mrtvi, ranjenici, logor, progonstvo nisu slomili njen duh.

Počela je pisati pjesme, te je na taj način istina o stradanju Vukovara, Vukovaraca i Hrvatske otišla u svijet. Njena prva zbirka pjesama ‘Moja rijeka suza’ govori o njenim tužnim doživljajima iz svoga djetinjstva u razrušenom gradu. Većina njenih pjesama motivirana je ratnim stradanjima nevinih ljudi, njenog grada Vukovara, domovine i branitelja. Stihovi su joj spontani, bitno joj iznijeti doživljaje i osjećaje. Njezine plave oči i danas, dvadeset i pet godina kasnije, kriju duboku tugu i liju iste suze koje je prolila napuštajući razrušeni i voljeni Vukovar. 

Danas je razdire razjedinjenost Hrvata zbog nesposobnosti vlasti, da se riješi pitanje Vukovara. Divljenje i ljubav prema hrvatskim braniteljima o kojima pjeva u knjizi ‘Hrvatski generali’, daju joj snagu da se i dalje bori za istinu o Vukovaru i Hrvatskoj, koja je oslobođena zahvaljujući hrabrosti naših branitelja i tadašnjega državnoga vodstva na čelu s pokojnim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Snimila je dokumentarne filmove: ‘Svjedok’, ‘Anđeli rata’, ‘Vukovar – posljednji rez’ te sudjeluje u filmu Jakova Sedlara ‘Hrvatska, ljubavi moja!’


Autor: CroExpress Datum objave: 07.03.2016.