Šest mjeseci poslije ovog čina, 8. studenog 1947. godine, Hrvatska gubi jednog od svojih najmlađih heroja, sedamnaestogodišnjeg Frane Tente.

Mladi domoljub iz Splita svoj je život dao u borbi protiv komunističkog režima, plaćajući najvišu cijenu za svoju hrabrost.

Frane je sudjelovao u akciji skidanja jugoslavenske zastave s Marjana i podizanja hrvatske zastave na istom mjestu. Zbog svog domoljubnog čina, kao maloljetnik, osuđen je na pet godina robije. Njegova sudbina postaje tragična kada ga zatvore u samicu u Lepoglavi, gdje su mu, usred zime, ulijevali hladnu vodu kroz prozor bez stakla. Frane je podnio teške fizičke patnje i na kraju preminuo od upale pluća.

🇭🇷 #Republika #Hrvatska 🇭🇷 – #Domovina je i naših #iseljenika! HRVATI IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE, vidimo se u #Zagrebu ❤️ #srpanj2025. Uskoro više 🙂 @pratitelji @najveći obožavatelji

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike Hrvatske u Ponedjeljak, 8. travnja 2024.

Frane Tente ostaje neopravdano zaboravljen junak, čija žrtva svjetli poput svjetionika, oslikavajući pravu narav totalitarnog komunističkog režima. Mladi Splićani okupljeni u udruzi Urbana desnica prepoznali su važnost njegove hrabrosti i predanosti domovini. Oživjeli su sjećanje na ovog istinskog heroja i revolucionara postavljajući grafit u njegovu čast u rodnom Splitu.

Danas se sjetimo Frane i svih hrvatskih domoljuba koji su hrabro koračali krvavim stazama borbe za slobodu, od stoljeća sedmog do Domovinskog rata. Njihova žrtva ostaje svjetionik koji nas podsjeća na važnost očuvanja sjećanja i poštovanja prema onima koji su položili svoje živote za ljubav prema svojoj domovini.

Bend Croatica je posvetio pjesmu ovom junaku kako bi na taj način očuvali sjećanje na njegov herojski lik.


Autor: CroExpress/Ivan Novokmet Datum objave: 10.04.2024.