Gradonačelnica Münchena, Verena Dietl (SPD), srdačno je primila generalnog konzula Vladimira Duvnjaka na razgovor u gradsku vijećnicu kako bi razmotrili opće teme i suradnju između Generalnog konzulata Republike Hrvatske i grada Münchena.

Ovaj susret naglasio je važnost dijaloga i partnerstva između hrvatske zajednice i lokalne uprave.

München, kao jedan od najvažnijih gradova u Njemačkoj, ima značajnu prisutnost hrvatskih državljana. Prema službenim podacima, koncem 2023. godine, u Münchenu je bilo prijavljeno 46.186 hrvatskih državljana s prvim i drugim hrvatskim državljanstvom, što ih čini najbrojnijom migrantskom skupinom u bavarskom glavnom gradu.

Njihova zastupljenost u vijeću stranaca dodatno potvrđuje njihovu važnost i integraciju u lokalnu zajednicu.

Generalni konzul Duvnjak informirao je gradonačelnicu Dietl o aktivnostima Konzulata, uključujući lektorat hrvatskog jezika na sveučilištu Regensburg, hrvatsku nastavu u Bavarskoj te uspješna partnerstva između hrvatskih i bavarskih gradova i općina.

Ova suradnja između Hrvatske i Bavarske dodatno jača veze između dviju zajednica i promiče kulturnu raznolikost.

Gradonačelnica Dietl izrazila je otvorenost grada za daljnju suradnju s hrvatskom zajednicom te je potvrdila svoj dolazak na domjenak povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, kao i na malonogometni turnir FC Croatije. Njezin angažman u sportskim događajima dodatno potvrđuje njezinu podršku raznolikosti i inkluziji unutar grada Münchena.

Ovaj sastanak označio je važan korak u jačanju veza između Münchena i hrvatske zajednice te u promicanju međusobne suradnje i razumijevanja.


Autor: CroExpress Datum objave: 15.03.2024.