Poznata njemačka televizijska novinarka Caren Miosga (Prvi program njemačke TV – ARD) dobila je veliki intervju s ukrajinskim predsjednikom Voldomirom Zelenskim u Kijevu, koji je vrijedan pamćenja ne samo radi svoga sadržaja nego i kao događaj u kojemu se vidi velika vještina komuniciranja tog junaka našega vremena, koji unatoč svim nedaćama svojega naroda čvrsto vjeruje u njegovu pobjednu nad mnogo snažnijim agresorom Putinovom Rusijom.

Intervju su popratili pametnim objašnjenjima i komentarima supredsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke Lars Klingbeil,  tručnjakinja za istočnu Europu Sabine Fischer i šeg dopisništva ARD-a u glavnom gradu Ukrajine Vasilij Golod.

Predsjednik Zelenski opisao je svoj odnos s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom kao prijateljski unatoč drukčijim mišljenjima suvremenika koji tvrde da šef njemačke vlade svojim oklijevanjem  glede isporuka modernog  oružja Ukrajini zapravo produžuje njezinu tragediju. Po mišljenju Zelenskog ruska agresija ne će stati na Ukrajini nego će biti nastavljena napadom na neke manje natovske zemlje, a to bi onda bio početak Trećeg svjetskoga rata, dodavši da je toga svjestan kancelar Scholz.

Zelenski traži od njega da postane Leader, vođa u proukrajinskom savezu protiv agresorske Rusije. Govoreći o izjavi njemačkoga ministra obrane Borisa Pistoriusa kako nije moguće slati svo oružje jer je potrebno za vlastitu obranu, Zelenski je odgovorio da u tom slučaju ne će pomoći oružje jer će to biti jedan drugi rat s drugim ljudima. Po njemu Rusija nema problema glede uništavanja vlastitih vojnika. Ona čak ne odnosi čitava brda njihovih leševa. (Usput rečeno tako su postupali pobunjeni Srbi u hrvatskom Domovinskom ratu!) Ukrajinski predsjednik pokazuje razumijevanje za svoje sunarodnjake koji su otrišli u inozemstvo pa uvjerava da pri povratku u Ukrajinu ne će biti poslani na frontu nego će pomagati svojoj zemlji na druge načine.

Riječ je o stotinama tisuća bivših vojnika.

Spominjući rusku okupaciju Krima, Zelenski ističe, da ga je tada razočarala njemačka neaktivnost, a mogla se postaviti drukčije u interesu Ukrajine, Europe i svijeta. 

Stručnjakinja za istoču Europu S. Fischer, navela je, kako se u Rusiji osjeća stanoviti ratni umor koji se pokazao uspjehom neovisnog kandidata na budućim predsjedničkim izborima, naime Putinov režim nije uspio spriječiti njegove nastupe. O potencijalnom dealu Putina i nove američke ademinstracije na čelu s Donaldom Trupom rekla je, kako je iluzija da bi se ovaj konflikt mogao zamrznuti s režimom u Moskvi .  Spominjući njemačko odbijanje da Ukrajini isporući super učinkovie krstareće rakete tipa Taurus  šef dopisništva ARD-a u Kijivu Golod naglasio je da to rat ne bi moglo načelno preokrenuti ali bi pomoglo uništiti rusku logistiku. Zaključio je kako je neuspjeh ukrajinske protuofenzive bio razočarajući, ali da se to dogodilo poradi toga što je Ukrajini potpora došla prekasno.

Neovisno o ovom intervjuu, zapadni stručnjak Jay Tuck izjavio je, da je Ukrajina u prednosti spram Rusije  i radi toga što se na njezinoj strani nalazi nadmoćna tehnologija i umjetna inteligencija iz Sjedinjenih Američkih Država. S druge pak strane Rusi su imali više tenkova i vojnika, ali sa zastrajelom tehnologijom i taktikom, dok su Ukrajinci raspolagali s modernim američkim protutenkovskim oružjem Javelin čije graate ekspliraju u ruskim tenkovima i njihova posada nije imala nikakve šanse da preživi. Krajem 2022. ruska je armija izgubila oko 1500 tenkova, ustvrđuje američki stručnjak .

S obzirom na sve navedeno, možemo zaključiti, da će rusko-ukrajinski rat još dugo potrajati, da će Njemačka biti prisiljena slati svoje moderne krstareće rakete Ukrajini i da eventualna pobjeda Ukrajini nesklonog republikanca D. Trumpa na izborima ipak ne će rezultirati posvemašnjom obustavom američke vojne i financijske pomoći Ukrajini jer kako u Demokratskoj tako i Republikanskoj stranci postoji većina koja je za daljnu, možda nešto smanjenu pomoć, ugroženoj zemlji predsjednika Zelenskoga.

Ipak valja spomenuti riječi bivšeg savjetnika kanelarke Merkel i predsjednika münchenske Sigurnosne konferencije Christopha Heusgena koji ne vjeruje u mogućnost bilo kakva sporazuma između Zapada i Rusije kad u Frankfurter Allgemeine Zeitungu ( 29.01. ) kaže: Mirovna perspektiva bit će tek onda stvarna  kad Putin zaključi da bi postizanjem toga dobio više  nego što ima sad. On dosad nije odustao od svoga ratnoga cilja da uništi državnu opstojnost Ukrajine. Mi moramo pojasniti da stojimo iza jedinstva Ukrajine  i mi moramo Ukrajincima prigodom zaključenja mira dati jamstva kako bismo spriječili da je Putin ponovno napadne

Dakle Ukrajincima i slobodnom svijetu preostaju još daljnje borbe i isporuke najmodernijeg oružja i streljiva kako bi Putinova Rusija na svojoj koži osjetila da se rat više ne isplati.


Autor: CroExpress, Gojko Borić/Köln Datum objave: 30.01.2024.