Postoje vijesti koje su toliko bizarne, premda vrlo opasne, da normalan čovjek ne može vjerovati u njihov sadržaj.

Tako se sredinom siječnja raširila informacija o tajnom sastanku njemačkih i austrijskih desnih ekstremista, bliskih njemačkoj oporbenoj stranci Alternativa za Njemačku, kraticom AfD, koji namjeravaju u slučaju sudjelovanja AfD-a u vlasti na saveznoj razini iz Njemačke izvesti prebacivanje ili remigraciju po potrebi i nekoliko milijuna stranaca, ali i onih s njemačkim državljanstvom, koji su došli u Saveznu Republiku Njemačku kao izbjeglice ili useljenici pa čak i ovdje  rođeni.

Tajni sastanak održan je kraj grada Potsdama u blizini Berlina, a na njemu su sudjelovali neki prominentni ekstremni desničari ali i neki bivši ali i sadašnji funkcionari AfD-a. Njihov plan je toliko nestvaran da ga nije moguće shvatiti ozbiljno, pa se nameće sumnja da je to samo pokusni balon koji je pušten u javnost oko dva mjeseca nakon sastanka dvaju tuceta ekstremista s namjerom da ta informacija pomogne Alternativcima da osvoje što više glasova na pokrajinskim izborima u tri njemačke savezne zemlje u istočnom dijelu zemlje koji se održavaju  najesen ove godine.

Stranka AfD odmah se distancirala od svojih članova koji su sudjelovali na ovom bizarnom sastanku ali demantiji se u njemačkoj javnosti često shvaćaju kao potvrda istine, a ne njezino nijekanje. Ponajprije jedan takav plan o „remigraciji“ stranaca u Njemačkoj pa i onih koji imaju njemačke putovnice ne bi mogao biti ostvaren u nekoj koaliciji Alternativaca, recimo s kršćanskim strankama CDU i CSU, koje bi bile protiv toga.

Čak bi Njemačka morala mijenjati svoj Ustav u kojemu piše doslovno „Azil uživaju svi progonjeni“, a ako je od useljenika netko postao njemački državljanin njemu bi trebalo poništiti to državljanstvo da bi mogao biti izručen zemlji svojih predaka koja i nije dužna primiti nekoga čiji su preci bili njezini stanovnici.

Ovakvo kolektivno i prisilno preseljavanje nije prakticirala  ni nacistička Njemačka u kojoj su stranci s njemačkih državljanstvom bili ravnopravni s domaćim stanovništvom. Pa zar i Adolf Hitler kao Austrijanac nije bio stranac u Njemačkom Reichu? Znači Alternativci su glede odnosa spram izbjeglica i useljenika gori od nacionalsocijalista? Inače ta se stranka nastoji prikazati kao umjereno konzervativna koja ima nešto drukčija mišljenja o odnosu spram Europske Unije, NATO-a, pomoći Ukrajini te eurozoni i Schengenu, i ništa drugo. No Njemački savezni ured za zaštitu ustavnosti (Bundesamt für Verfassungsschutz ) ocijenio je AfD kao „sumnjivi slučaj“, a neke njezine organizacije kao „sigurno desno ekstremne) protiv čega ta stranka vodi nekoliko procesa .

Ozbiljne njemačke novine kao „Sueddeutsche Zeitung“ i „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ pišu suzdržano o navedenom sastanku koji izgleda toliko izvan svake pameti da mu nije vjerovati. Ako su njegovi sudionici i govorili o temi „nasilnog preseljavanja stranaca“ onda sasvim neobvezno kao nakon nekog pijančevanja pa je onda centar za istraživanje „Correctiv“ sve preozbiljno shvatio i proširio. No tome nasuprot neki njemački analitičari i političari upozoravaju na činjenicu kako i Adolf Hitler sa svojom razbijačkom družinom i pamfletom „Mein Kampf“ nije u početku shvaćen ozbiljno, čak i u židovskim krugovima, dok nisu počele gorjeti sinagoge, rušeni židovski dućani i uhićivani Židovi, socijaldemokrati i komunisti, a onda je bilo prekasno da se narod podigne na noge i zaustavi nemilosrdni marš neprijatelja demokracije koji se sastojao od nasilnih  nacista i glupih konzervativaca.

Danas u Njemačkoj takve situacije nema ni u minimalnim količinama, ali poučeni svojom tragičnom prošlošću Nijemci „pušu i na hladno.“ Osim toga pored ove, kako rekosmo, bizarne vijesti, u Njemačkoj štrajkuju vlakovođe, a seljaci su izašli sa svojim traktorima na prometnice jer im je vlada skresala subvencije za pogonsko gorivo, što je morala kako bi prema odluci Vrhovnoga suda sakupila dovoljno novaca za izglasavanje uravnoteženoga godišnjeg proračuna.

Kad smo već kod suda vjerojatno bi oporba podigla optužbu pred Ustavnim sudom glede Zakona o remigraciji stranaca, pa bi se moglo dogoditi da Ustavni sud ne odgovori pozitivno nego negativno na tu optužbu, kao što je bio slučaj s Nacionaldemokratskom strankom Njemačke koja je, doduše, ocjenjena kao „protuustavna“ ali poradi svoje „neopasnosti ne predstavlja ugrozbu njemačkoga ustavnog poretka“.

Naime neki zastupnici demokršćanskog CDU-a i mediji, primjerice „Der Spiegel“ odavno traže zabranu stranke Alternativa za Njemačku čemu se protivi velika većina političke klase i medija jer s pravom tvrde kako se protiv nje treba boriti političkim, a ne administrativnim sredstvima. Treba se nadati da će alarmirajuća vijest o namjeri AfD-a da protjera sve strance iz Njemačke, a riječ je o milijunima ljudi, ostati samo fusnota u  burnom političkom životu inače stabilne demokratske Savezne Republike Njemačke.


Autor: CroExpress, Gojko Borić/Köln Datum objave: 16.01.2024.