Hrvati u Argentini predstavljaju veliki potencijal za povratak ili useljenje u Hrvatsku, kazao je u utorak u Buenos Airesu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ministar Grlić Radman sastao se s ministricom vanjskih poslova, međunarodne trgovine i bogoštovlja Argentine Dianom Mondino, a razgovarali su i o tome „kako sklopiti neki sporazum vezan uz tržište rada“, kazao je novinarima nakon sastanka šef hrvatske diplomacije.

Ministar Grlić Radman je istaknuo i važnost pristupanja Hrvatske OECD-u.

„Dijelimo iste vrijednosti u pogledu demokracije, slobodnog tržišta i ljudskih prava, obje naše zemlje su na putu ulaska u OECD oko čega možemo razmjenjivati iskustva“, istaknuo je ministar.

Ministar Grlić Radman je napomenuo kako je Hrvata na južnoameričkom kontinentu najviše u Argentini te da 300 tisuća stanovnika te zemlje vuče podrijetlo iz Hrvatske.

Hrvati i njihovi potomci uspješno su se integrirali u argentinsko društvo i uistinu postali most između Argentine i…

Objavljuje Gordan Grlić RadmanUtorak, 5. ožujka 2024.

„Tu je veliki biološki bazen i veliki potencijal ili povratka ili useljenja, ovisno koja generacija“, kazao je hrvatski šef diplomacije.

Dodao je da se „već puno liječnika uselilo u Hrvatsku koji su podrijetlom Hrvati“.

S ministricom Mondino razgovarao je i o energetskoj suradnji. Argentina se, kazao je ministar Grlić Radman, želi pozicionirati na europskom tržištu po pitanju izvoza nafte, litija i plina, uključujući izvoz ukapljenog plina putem LNG terminala na Krku.

„Važno je za Argentinu pronaći određene prihvatne luke, a među njima je svakako Rijeka pa smo i u tom smislu razmijenili određena iskustva i mišljenja“, kazao je ministar Grlić Radman.

On je dodao da je s argentinskom kolegicom razgovarao i o tome kako unaprijediti trgovinsku suradnju te rekao da je pripremljeno nekoliko sporazuma, među kojima je i sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 06.03.2024.