Autor: Z.S./Funkhauseuropa.de

Središnje izborno povjerenstvo BiH zaključilo je biračke popise za opće izbore koji će se održati 12. listopada. U BiH pravo glasa ima 3,2 milijuna ljudi, a za glasanje izvan države prijavljeno je 42.000 glasača. Kako piše funkhauseuropa.de, prema procjeni povjerenstva u Njemačkoj je oko 7.000 građana s pravom glasa na bh izborima. Neki od njih poštom su već dobili glasačke listiće.

Državljani BiH koji su privremeno u Njemačkoj, a imaju osobnu ili putovnicu izdanu u BiH, mogu glasati pod uvjetom da su se ranije registrirali. Oni koji su se prijavili za glasanje poštom na kućnu adresu dobijaju glasačke listiće i točne upute na koji način glasati. Glasački listić na kojem se izvrši glasanje stavlja se u kuvertu, koja se ubacuje u još jednu te se prilaže kopija važećeg identifikacijskog dokumenta.

Glasati se može u veleposlanstvu BiH u Berlinu te u generalnim konzulatima u Münchenu, Stuttgartu i Frankfurtu. No, tamo će glasati manji broj državljana BiH; veći dio će poštom. Na dan izbora oni sa sobom moraju ponijeti dokument s fotografijom, a birališta će biti otvorena od 7 do 19 sati. Oni koji su se prijavili u nekom veleposlanstvu ili konzulatu ne mogu glasati u drugom.

Rok za registraciju birača izvan BiH istekao je još 29. srpnja.

Datum objave: 05.09.2014.