Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić posjetio je u srijedu Suboticu i u razgovoru s vodstvom hrvatske manjine obećao nastavak potpore, kao i zalaganje za njihov bolji status u gradu Subotici s kojom Osijek ima partnerske odnose od 2010.

Intenzivirat ćemo suradnju Osijeka i hrvatske zajednice u Vojvodini i u tome kontekstu dogovorili smo organiziranje Dana vojvođanskih Hrvata. U cjelodnevnom programu predstavit ćemo tradiciju i kulturu naših sunarodnjaka“, izjavio je Radić poslije sastanka u sjedištu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici.

Najavio je kako će pokušati uspostaviti kontakte sa subotičkom gradskom upravom, u namjeri da obnovi partnerske odnose dva grada koji su surađivali još tijekom devedesetih, a formalizirani su 2010.

„Pozvat ću gradonačelnika Subotice na našu manifestaciju Osječko ljeto kulture i vjerujem da će se on tome pozivu odazvati. Bit će to prigoda za razgovore o prekograničnoj suradnji i drugim temama koje smo otvorili na sastanku s vodstvom Hrvata u Subotici i Srbiji“, rekao je gradonačelnik Osijeka.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov upoznao je Radića s položajem Hrvata te upozorio na njihovu isključenost iz državnih i predstavničkih tijela, napose u Subotici premda je ona njihovo političko, obrazovno i kulturno središte.

„Ovaj sastanak s gradonačelnikom Osijeka nije usmjeren protiv bilo koje instance u Srbiji, već je način da se ostvari izravna komunikacija i postavi jasni okvir za suradnju. Od toga će u budućnosti koristi imati svi građani Subotice, ali prije svega pripadnici hrvatske zajednice“ rekao je novinarima Žigmanov.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasna Vojnić zahvalila je gradonačelniku Osijeka na dolasku i njegovoj spremnosti za nastavak pružanja pomoći.

Istaknula je kako je taj grad do sada pružao veliku pomoć prije svega učenicima nastave na hrvatskom i studentima iz Vojvodine koji studiraju u Osijeku, kao i da je bilo riječi o suradnji u području kulture.

Tijekom posjeta Subotici Ivan Radić je obišao buduće zdanje Hrvatske kuće, kao i objekt koji bi trebao biti Hrvatski školski centar u središtu Subotice.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 18.05.2022.