Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman je u ponedjeljak Hrvatima u Santiagu uručio rješenja o primitku hrvatskog državljanstva i istaknuo veliki doprinos Hrvata i njihovih potomaka toj južnoameričkoj zemlji, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

“Večeras sam podijelio jako puno rješenja o primitku hrvatskog državljanstva… Jako puno ljudi koji su vrlo aktivni i ugledni kako u političkom, tako i u kulturnom životu”, izjavio je Grlić Radman u Čileu.

Na događaju u hrvatskom klubu “Estadio Croata”, ministar je rekao da je 2,4 posto ili više od 400.000 stanovnika Čilea hrvatskog porijekla, uključujući predsjednika Čilea Gabriela Borića čiji su korjeni s otoka Ugljana.

On će tijekom posjeta Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Čileu s dekanom Raulom Villarroelom Sotom potpisati Memorandum o otvaranju lektorata hrvatskog jezika, stoji u priopćenju.

Grlić Radman se u ponedjeljak sastao i s čileanskim kolegom Albertom van Klaverenom, rekavši da postoji prostor za unapređenje gospodarske suradnje u energetici, IT-u, poljoprivredi, šumarstvu, turizmu i obrambenoj industriji.

“S obzirom na odličnu suradnju koju Čile ostvaruje kroz razne formate Europske unije, Hrvatska zbog svog odličnog geopolitičkog položaja može pružiti prihvatne luke kada je u pitanju (čileanski) interes za prisutnost na slobodnom tržištu Unije”, rekao je Grlić Radman.

Peru je prva južnoamerička država u koju su se Hrvati doselili već u 16. stoljeću, što čini hrvatske iseljenike i njihove potomke čvrst most između dvije zemlje. Oni su svojom bogatom kulturom, radom i hrvatskim srcem kroz burna vremena hrvatske prošlosti znali posvjedočiti svoju neraskidivu povezanost s Domovinom.

Na sastanku s peruanskim ministrom vanjskih poslova Javierom Gonzalezom-Olaecheaom Francom razgovarali smo o jačanju bilateralnih veza između Hrvatske i Perua te suradnju kroz EU, s obzirom da je EU treći trgovinski partner Perua te drugi investicijski partner. Naglasili smo važnost suradnje gospodarskih komora i razmjene gospodarskih izaslanstava, kao najbolji i najučinkovitiji način za predstavljanje gospodarstava dviju zemalja i prepoznavanje konkretnih poslovnih prilika. Unatoč velikoj udaljenosti, postoje mogućnosti za jačanje suradnje u području strojarstva i elektrotehnike, IT sektora, kemijske i farmaceutske industrije, obrambene industrije, pomorskog prometa i turizma, poručio je Grlić Radman.

Hrvatski dom „Dubrovnik“ osnovan je 1906. godine i okuplja više od dvjesto hrvatskih obitelji. Peru je prva…

Objavljuje Gordan Grlić RadmanSubota, 9. ožujka 2024.

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 12.03.2024.