U nedjelju, 7. studenoga, u francuskoj Nici je proslavljena 50. obljetnica Hrvatske katoličke misije u tom gradu. Ujedno se od službe voditelja Misije oprostio vlč. Stjepan Čukman, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, koji se poslije 25 godina vođenja ove zajednice i 18 godina ranijega služenja hrvatskim katolicima u Oslu vraća u Domovinu, u rodnu župu Marija Bistrica.

Tom prigodom svečano misno slavlje u crkvi Marije Pomoćnice uz sudjelovanje dvjestotinjak vjernika iz Južne Francuske u zajedništvu s dr. Tomislavom Markićem, nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, don Stjepanom Lončarom, voditeljem Hrvatske katoličke misije u Parizu, vlč. Pereom Claudom, župnikom Župe Marije Pomoćnice i đakonom Claudom Seguinom iz Ureda za pastoral migranata Biskupije Nica, predslavio je vlč. Čukman.

Na misi je propovijedao ravnatelj Markić te je istaknuo važnost razmatranja Božje riječi i pronalaženja i prepoznavanja sebe u različitim biblijskim situacijama. Rekao je kako se nekome možda može učiniti da i ova Misija postaje udovica bez svećenika koji bi tu stalno stanovao i redovito joj kao do sada služio, ali da se još više trebamo prepoznati u ulozi učenika te otvorenoga srca slušati riječ Božju i prihvaćati njegovu ponudu spasenja. Pozvao je i na usrdnu molitvu kako bi se pronašli novi dušobrižnici za hrvatske iseljenike ne samo u Nici i Lyonu, već i na nekim drugim mjestima gdje nedostaju.

Foto: Zvonimir Markić

Vlč. Čukman je predvodeći Euharistiju srdačno pozdravio sve sudionike slavlja te svima zahvalio na suradnji i dirljivim se riječima na koncu misnoga slavlja oprostio od članove Misije koja pokriva cijelu Južnu Francusku. Iznio je i misijsku statistiku koja je pokazala veliko značenje Misije u životima naših iseljenika, koji u drugom pa i u trećem naraštaju nisu zaboravili svoju vjeru, hrvatski jezik i Domovinu.

Foto: Zvonimir Markić

Na vjernom vršenju službe zahvalio mu je na koncu mise i nacionalni ravnatelj Markić odavši mu priznanje i u ime hrvatskih biskupa iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zahvalio mu je i što je dugi niz godina revno vršio službu delegata hrvatske inozemne pastve za Zapadnu Europu predavši mu u znak priznanja i zahvale sliku bl. Alojzija Stepinca, koji je i zaštitnik Misije. Najavio je kako će od sada kao privremeno rješenje, dok se ne nađe prikladan dušobrižnik iz Domovine, Misiju dva puta mjesečno posjećivati don Stjepan Lončar, voditelj HKM Pariz.

Foto: Zvonimir Markić

Prisutnima se obratio i vlč. Lončar ukratko se predstavivši te najavivši svoj prvi pohod za 27. studenoga u 11:30 sati.

Najavio je kako će se u Nici slaviti i božićna misa polnoćka. Zahvalnost vlč. Čukmanu izrazili su i predstavnici francuske Crkve župnik Claude i đakon Seguin, kao i predstavnici Misije Sanda i Mario Žižić, dok je Anita Zorica pročitala zahvalno pismo gradonačelnika Nice Christiana Estrosija upućeno vlč. Čukmanu. Druženje vjernika nastavljeno je uz prigodan domjenak poslije svete mise u dvorištu crkve. Slavlje je popratila i novinarska ekipa Hrvatske radiotelevizije, koja će o ovom slavlju i životu hrvatske zajednice na Azurnoj obali napraviti reportažu.


Autor: CroExpress Datum objave: 08.11.2021.