Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako bi danas trebao biti poznat objedinjeni stav Europske agencije za lijekove (EMA) u vezi s cjepivom AstraZenece nakon što su neke zemlje privremeno obustavile cijepljenje zbog pojave određenih nuspojava.
 

“Naš stav je da treba temeljito ispitati ima li bilo kakvih razloga da se temeljem dosadašnjih saznanja i u Hrvatskoj ide u tom smjeru, ali za sada, iz ovoga što mi govore stručnjaci, takvih indikacija nema.

U utorak ćemo vjerojatno vidjeti objedinjeni stav EMA-e koji će, koliko sam shvatio, ići na tragu opreza, tj. nastaviti s ispitivanjem i samoga cjepiva i konzultacijama s tom kompanijom o eventualnim posljedicama cjepiva”, rekao je Plenković uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Dodao je kako je ravnatelj HALMED-a Siniša Tomić danas sudjelovao na sastancima EMA-e na kojima se raspravljalo o tome što dalje s obzirom na nekoliko nuspojava koje su se dogodile diljem europskih zemalja.

Vezano za nabavu ruskog cjepiva Sputnjika V, Plenković je rekao kako ćemo čekati odobrenje i da je cjepivo krenulo u proceduru na razini EMA-e. U međuvremenu ćemo proći proces dobivanja dodatnih informacija i ispitivanja cjepiva, dodao je.

Upitan tko je odlučivao o tome koliko ćemo kojeg cjepiva naručiti, odgovorio je da je naručivanje cjepiva krenulo u ljeto, još prije informacija da je AstraZeneca imala određene poteškoće u kliničkim ispitivanjima.

“Prvo cjepivo koje je tada bilo najpoodmaklije u smislu istraživanja i činjenice da bi moglo biti kompletirano, da bi se moglo tražiti njegovo odobrenje, bilo je baš cjepivo AstraZenece i mi smo, kao i većina drugih zemalja, odmah naručivali najveće količine tog cjepiva, potom smo naručivali i Pfizerovo, Modernino i Johnson & Johnson.

Ukupan iznos doza koja je Hrvatska naručila je 8,7 milijuna”, poručio je Plenković, dodavši da nitko nije mogao znati da bi moglo doći do problema s proizvodnjom cjepiva kada su krenule inicijalne narudžbe.

Upitan hoće li netko odgovarati zbog loše procjene nabave cjepiva, rekao je da cijelo vrijeme nastoje zaštititi građane, stoga su i naručili više doza nego što je Hrvatskoj potrebno.

“Problem je nastao jer jedna kompanija, od koje smo naručili najviše jer je tada izgledala najbrža, sad ima problem u dostavi cjepiva cijeloj Europskoj uniji. Da tog problema nema, stupanj procijepljenosti u Hrvatskoj bio bi već izrazito velik”, objasnio je Plenković.

Na pitanje zašto onda nismo uzimali maksimalne doze Pfizera jer je to bila mogućnost koju su koristile mnoge zemlje, Plenković je rekao da to napravilo samo nekoliko zemalja te da je riječ o procjeni struke u tom trenutku. 

“Hrvatska koja ima četiri milijuna ljudi i koja maksimalno može procijepiti 3,4 milijuna stanovnika, kako opravdati da kupujemo 20 milijuna cjepiva?” upitao je. “Učinili smo, istaknuo je, sve što je u tom trenutku na temelju dostupnih informacija logično i ispravno, a kako vrijeme odmiče, sada tražimo druga rješenja, kao što ih i svi traže”, poručio je premijer.

Dodao je da je potrebno naći korektivni mehanizam da dođe do redistribucije količine cjepiva. Također, rekao je da postoji veliko nezadovoljstvo kod svih, pa i u Europskoj komisiji, zbog toga što nisu ispoštovane obveze koje su dogovorene. 

Što se tiče nastavka cijepljenja AstraZenecom u Hrvatskoj, Plenković je rekao kako je to odluka struke.

“Koliko ja razumijem, stav EMA-e je, kada se uzmu u balans rizici i koristi, da u ovom trenutku i dalje prevladavaju koristi cjepiva”, rekao je premijer Plenković.

Vezano za europsku inicijativu potvrde o cijepljenju, Plenković je rekao da će Europska komisija zakonski prijedlog objaviti u srijedu, a time bi se omogućila sloboda kretanja i turistička sezona.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 16.03.2021.