Danas na blagdan svetog Josipa, Hrvati Bugojna obilježili su 30. obljetnicu razmjene bugojanskih logoraša iz logora stadiona NK Iskra. Današnjoj značajnoj obljetnici prisustvovalo je visoko izaslanstvo, članovi Predsjedništva i ostali dužnosnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, obljetnici je nazočio kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Program je započeo jučerašnjim prikazivanjem filma „Zidine“ koji govori o logorima za Hrvate na području Bosne i Hercegovine tijekom Domovinskog rata. Dok je danas, na samu obljetnicu organizirano  polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve poginule, nestale i umrle Hrvate Bugojna tijekom Domovinskog rata na Spomen obilježju u gradskom katoličkom groblju Sultanovići, a nakon toga je uslijedila sveta Misa u Crkvi Sv. Ante Padovanskog u Bugojnu.

“Godine i desetljeća već prolaze ali ono što je najvažnije, nismo dozvolili da se zaboravi žrtva bugojanskih Hrvata. Nakon 30 godina  imamo i jednu novu pravnu dimenziju i uvjeren sam, koliko god spora pravda bila, da će ipak doći i da ćemo moći u miru konačno razmišljati o budućnosti posebno obitelji stradalih. Bezbroj je logora u BiH bilo i ne možemo prestati razmišljati o tome dok ne procesuiramo svakog zločinca i pronađemo sve za kojima tragamo” kazao je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH dr. Dragan Čović danas u Bugojnu gdje Hrvati obilježavaju 30. obljetnicu razmjene 294 logoraša iz logora stadiona NK Iskra. Podsjećamo, oni su razmijenjeni u Mostaru nakon više od osam mjeseci provedenih u logorima Armije RBiH. Miroslav Zelić, predsjednik udruge Hrvatskih logoraša BiH kazao je u izjavi medijima da kroz postupak koji se trenutno vodi protiv Dževada Mlaće i Selme Cikotića očekuju da će konačno biti otkrivena i mjesta gdje se nalaze posmrtni ostaci još 15 nasilno odvedenih i likvidiranih logoraša.

Dr. #Vesna #Bosanac uvršena je među #Svjetske #Pravednike u Vrtu Pravednih u #Milanu. #Hrvatska će ju zauvijek pamtiti…

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskeČetvrtak, 7. ožujka 2024.

“Kao Vukovarcu, kao čovjeku koji je rođen u Vukovaru, koji sam bio svjedokom svireposti i zločina, patnje i žrtve hrvatskog čovjeka, dolazak u Bugojno uvijek budi posebne emocije, jer kao i u mojem Vukovaru, i ovdje se pokušalo utrti svaki trag što govori o postojanju Hrvata na ovom prostoru. Zadaća svih nas je, što i činimo, čuvati i pamtiti datume koji su se urezali u nacionalnu memoriju naroda – zato se od traženja istine za sve nevine žrtve nikada ne smijemo umoriti!”, poručio je državni tajnik Milas iz Bugojna.

“Otvaranje pregovaračkog procesa je jedno od najvećih dostignuća Vlade RH, jer je to ono za što smo se zalagali i…

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskeČetvrtak, 14. ožujka 2024.

Sama obljetnica je od velikog značaja za sve Hrvate, posebice one u Bugojnu. Važno je podijeliti bol i suosjećanje sa obiteljima zarobljenih, nestalih, poginulih i raseljenih Hrvata Bugojna s naglaskom u vjeru pravde i istine.

Državni tajnik Zvonko Milas posjetio je Bugojno, gdje je na spomen obilježju poginulim braniteljima i Hrvatima Bugojna…

Objavljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike HrvatskeUtorak, 19. ožujka 2024.

Gotovo cijela jedna 🇭🇷 živi IZVAN DOMOVINE!!! #HRVATI #IZVAN #REPUBLIKE #HRVATSKE, JE LI VRIJEME ZA POVRATAK? @pratitelji 🎥 Poslovni.hr

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike Hrvatske u Utorak, 19. ožujka 2024.

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 19.03.2024.