Bunjevački Hrvati započeli su u subotu u Mostaru tradicionalnu kulturno-vjersku manifestaciju Dužijanca kako bi podsjetili na svoje korijene te su upozorili na pokušaje nijekanja njihova hrvatskog katoličkog podrijetla u Srbiji.

Na crkvi Presvetog Trojstva u mjestu Blagaju kod Mostara, 90 godina nakon što je prvi put postavljena, ponovno je otkrivena spomen ploča kao svjedočanstvo podrijetla bunjevačkih Hrvata.

Vjeruje se kako su Hrvati katolici prije 300 godina pobjegli s ovoga područja od tiranije osmanske vlasti, a dio njih je završio na području Vojvodine.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasna Vojnić izjavila je kako su bunjevački Hrvati značajan dio hrvatske zajednice u Srbiji, te da su višednevnom kulturnom manifestacijom Dužijanca htjeli posvjedočiti svoju pripadnost ‘starome kraju’.

Pri tome žele upozoriti i na pokušaje nijekanja njihova hrvatskog identiteta u Srbiji.

Hrvati Bunjevci u Mostaru predstavili običaje i upozorili na nijekanje identiteta
Foto: hrvatizvanrh

„Danas smo ovdje da se vratimo svojim korijenima, da posvjedočimo da su Bunjevci Hrvati jer u zadnje vrijeme imamo dosta poteškoća po pitanju otimanja identiteta od države u kojoj živimo“, rekla je Vojnić.

Direktor udruge bunjevačkih Hrvata ‘Dužijanca’ Marinko Piuković izjavio je da su jednu od svojih najvažnijih manifestacija željeli obilježiti u Mostaru i na 90. godišnjicu ponovno postaviti na istoj crkvi spomen ploču.

Na taj način žele očuvati osjećaj pripadnosti, te približiti mladima koliko je kulturna baština i tradicija od iznimne važnosti za opstojnost toga naroda, rekao je.

Predsjednik udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca don Andrija Anišić također je upozorio na pokušaje negiranje njihovog hrvatskog identiteta u Srbiji, rekavši da se Bunjevcima u posljednje vrijeme spočitava da su ‘”postali Hrvati 1945.”.

“Upravo na ovoj crkvi i na ovoj ploči stoji 1933. godina na kojoj piše ‘Hrvati Bunjevci‘. Nema snažnijeg svjedočanstva da smo mi i prije 1945. bili Hrvati, da smo to oduvijek”, istaknuo je don Anišić.

Hrvati Bunjevci u Mostaru predstavili običaje i upozorili na nijekanje identiteta
Foto: hrvatizvanrh

Dužijanca je najveća manifestacija Hrvata Bunjevaca koju slave tri dana nakon završetka žetve i kao zahvalu Bogu za sve darove.

Organizira se na gradskim trgovima i u crkvama te se na taj način pokušava očuvati običaje, kulturu i tradiciju.

Vrhunac programa u subotu bit će u središtu Mostara kod Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače gdje će se Hrvati Bunjevci predstaviti folklorom, pjesmama i nastupom tamburaša.

U nedjelju, posljednjeg dana programa služit će se sveta misa u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru koju će predvoditi biskup Petar Palić, nakon čega uslijediti mimohod do Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače gdje će bunjevački Hrvati gradonačelniku Mostara Mariju Kordiću predati kruh.

Pokrovitelji “Dužijance u Mostaru” su Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko-mrkanska biskupija, Grad Mostar i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 23.07.2023.