U subotu, 20. travnja, grupa od oko 100 članova HKM Koblenz zajedno sa župnikom tradicionalno je hodočastila u sjedište najstarije njemačke biskupije i sudjelovala u međunarodnoj svetoj misi koju je u trierskoj katedrali predvodio biskup Stephan Ackermann uz pomoćne biskupe Petersa i Brahma, voditelje Hrvatske Misije iz Koblenza te brojne svećenike.

Hodočašće je započelo nakon redovitog župnog klanjanja subotom, okupljanjem kod biste zaštitnika Misije, odakle je 80-ak hodočasnika krenulo autobusom, dok je ostatak stigao osobnim automobilima. Uz molitvu, pjesmu i druženje, put do Triera brzo je prošao.

Hrvati iz HKM Koblenz hodočastili su u Trier i sudjelovali na međunarodnoj svetoj misi

Po dolasku u Trier, grupa se uputila do Porte Nigre, jedne od najvažnijih znamenitosti grada Triera, gdje su napravili zajedničku fotografiju za uspomenu na ovo hodočašće. Nakon fotografiranja, razgledanje grada nastavljeno je uz vodiča u osobi župnika, istražujući znamenitosti grada sve do trga pred katedralom, gdje je ponovno uslijedilo fotografiranje prije osobnog istraživanja grada i međusobnog druženja.

U 16:30 sati grupa se okupila pred katedralom i kao najveća skupina hodočasnika toga dana, krenula je zajedno u procesiji u katedralu, gdje je u 17 sati započela svečana sveta Misa. Sudionici su se srdačno uključili pjesmom, molitvom i aktivnim sudjelovanjem, a članica liturgijske grupe Kyre čitala je dvojezičnu molitvu vjernika u ime svih prisutnih.

Nakon svete Mise uslijedila je procesija do kapelice u kojoj se čuva relikvija Isusove haljine. Pred katedralom grupa se susrela s biskupom Ackermannom, koji je rado dijelio zajedničke uspomene iz prethodnih susreta. Izrazio je zahvalnost zajednici za angažman u Biskupiji te pohvalio njezinu brojnost i aktivnosti.

Hrvati iz HKM Koblenz hodočastili su u Trier i sudjelovali na međunarodnoj svetoj misi

Nakon susreta s biskupom, grupa se autobusom vratila u Koblenz, stigavši sretno oko 21 sat. Hodočasnici su završili svoje prekrasno putovanje druženjem u dvorištu crkve uz okrijepu i obećanje da će se uskoro ponovno vidjeti na sličnom putovanju.

Sutra, u nedjelju, 21. travnja, zajednica će zahvaliti Bogu na lijepom putovanju, sretnom odlasku i povratku, kao i lijepom vremenu. Zahvala ide svim hodočasnicima i moliteljima koji su ih pratili svojom podrškom.


Autor: CroExpress Datum objave: 22.04.2024.