U baranjskom Topolju održana je tradicionalna manifestacija 29. Baranjski bećarac, koja okuplja podunavske Hrvate iz Hrvatske, Srbije i Mađarske.

Ova kulturna manifestacija posvećena očuvanju i promociji folklorne baštine podunavskih Hrvata privukla je brojne sudionike i posjetitelje.

U sklopu manifestacije održana je dječja smotra folklora te susret podunavskih Hrvata s gostima iz različitih mjesta, uključujući Sombor, Suboticu, Tavankut, Bački Monoštor, Kukinju, Batinu, Kupljenovo, Gradište, Linz, Osijek, Lug-Branković, Baranjsko Petrovo Selo, Rakitovicu i Vajsku.

Osim bogatog folklornog programa, manifestacija je uključivala i tradicionalni Festival tista, na kojem se predstavilo više od 18 majstora tista iz sve tri zemlje. U okviru festivala posjetitelji su imali priliku uživati u različitim vrstama tradicionalnog tijesta, pripremljenog prema autentičnim recepturama.

Uz folklorne motive i kulinarske specijalitete, održan je i Festival podunavskih vina, gdje su vinari iz podunavske regije predstavili svoja najbolja vina, doprinoseći sveukupnom doživljaju manifestacije.

Baranjski bećarac još jednom je potvrdio svoju važnost u očuvanju i promoviranju kulturne baštine podunavskih Hrvata, pružajući platformu za susret i zajedništvo Hrvata iz različitih zemalja. Ova manifestacija ne samo da njeguje tradiciju, već i jača kulturne veze i prijateljstva među sudionicima i posjetiteljima.


Autor: CroExpress Datum objave: 07.06.2024.