U nedjelju, 11. veljače, u Hrvatskom katoličkom centru Wollongong okupilo se 50-ak sudionika međunarodne konferencije “Baština i nove perspektive: Hrvatska i Hrvati u globalnom kontekstu”, koja se povodom 40. obljetnice osnivanja Hrvatskih studija i Zaklade Hrvatskih studija održala na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu od 8. do 11. veljače.

Na konferenciji je sudjelovalo više od 120 sudionika, ponajprije znanstvenika i sveučilišnih nastavnika iz Hrvatske, Australije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Austrije, Argentine i Nizozemske. Sudionici konferencije uključivali su i brojne pripadnike hrvatske zajednice u Australiji, među kojima su bili i studenti Hrvatskih studija iz cijele Australije.

Visoki uzvanici iz Hrvatske i hrvatski diplomati u Australiji također su prisustvovali konferenciji.

Tijekom tri radna dana konferencije održano je više od 70 referata, predstavljeno je desetak knjiga, a postavljene su i dvije izložbe. Posjet centru označio je završetak ove jedinstvene konferencije. Posjetitelji, uglavnom iz Hrvatske, sudjelovali su na svetoj misi i ručku koji je bio pripremljen u suradnji sa Zakladom Hrvatskih studija i brojnim župljanima.

Fra Ivo Tadić okupljenima je ukratko predstavio Hrvatski katolički centar “Marija kraljica Hrvata”, a gosti su nakon toga zapjevali i zaplesali uz zvuke tamburice i harmonika.

Nakon ručka, posjetitelji su ostatak dana proveli obilazeći Wollongong i okolicu te su se u kasnim večernjim satima vratili u Sydney. Vjerujemo da će im posjet našem Centru ostati u lijepom sjećanju.


Autor: CroExpress Datum objave: 20.02.2024.