Na dan Duhovskog ponedjeljka i blagdana Marije Majke Crkve, Fićehasčani su svečano obilježili proštenje svoga mjesta s hrvatskom svetom misom u crkvi Silaska Duha Svetoga.

Svečanu misu predvodio je biskup u miru, mons. Josip Mrzljak, kojeg su pratili i drugi hrvatski svećenici: župnik iz Hlebina, Josip Đurkan, župnik iz Goričana, Josip Drvoderić, te vlč. Tomislav Antekolović iz Varaždina.

Vjernici su srdačno dočekali goste s okićenom crkvom i pomurskim hrvatskim popevkama. Među uglednim gostima bili su mjesni župnik Csaba Vaslabán, zastupnik Mađarskog parlamenta Péter Cseresnyés, počasni konzul Republike Hrvatske Atila Kos, načelnik mjesta dr. József Takács, te predsjednik Hrvatske samouprave Fićehaza Zoltán Juhász.

U svojoj propovijedi, biskup Mrzljak je naglasio važnost Duha Svetoga, koji je, kako je rekao, i dandanas snaga koja povezuje narode u Crkvi, baš kao što je to činio i u Jeruzalemu.

Svetu misu su uveličali tamburaši tamburaškog sastava „Pomurske žice“ iz Serdahela, članice Pjevačkog zbora „Ružmarin“ iz Kerestura te pjevačice iz Velike Kaniže.

Ovaj svečani događaj dodatno je osnažio zajedništvo i duhovnu povezanost vjernika Fićehasče, potvrđujući značaj vjere i tradicije u njihovom svakodnevnom životu.


Autor: CroExpress Datum objave: 21.05.2024.