Autor: Željka Telišman

Rezultati studije Instituta za istraživanje tržišta rada u Nürnbergu pokazuju kako migranti vrlo često zarađuju manje od svojih njemačkih kolega. Pri tome Mađari i Česi za isti posao dobivaju veću plaću od Hrvata. Kada se po prvi put zaposle na njemačkom tržištu rada, migranti vrlo često zarađuju manje od Nijemaca. Njihova prosječna mjesečna plaća iznosi oko 64 posto mjesečnog dohotka jednog Nijemca.

Ovaj podatak proizlazi iz rezultata najnovijeg istraživanja Instituta za istraživanje radnog tržišta u Nürnbergu. Nakon osam godina rada, prosječne plaće imigranata iznose oko 72 posto dohotka koji za isti posao primaju Nijemci. Ova razlika se djelomično objašnjava činjenicom da su Nijemci za isti posao u pravilu više kvalificirani ali i stariji – u prosjeku oko 6 godina.

Drugi razlog je, prema navodima spomenutog Instituta, da kvalifikacije koje imaju imigranti vrlo često ne ispunjavaju zahtjeve njemačkog tržišta. Osim toga, činjenica je i to da se stranci zbog lošeg ili slabog vladanja njemačkim jezikom, barem u početku, prijavljuju na radna mjesta za koja su u pravilu prekvalificirani, odnosno, prijavljuju se za poslove koji su slabije plaćeni.

Nizozemci i Austrijanci zarađuju više od Nijemaca

Tijekom godina, kažu stručnjaci Instituta za istraživanje tržišta rada, imigrantima se svakako pruža prilika da usavrše svoja znanja i sposobnosti te time dosegnu nivo kakav imaju njihovi njemački kolege. Osim toga, tijekom godina, stranci usavršuju i vladanje njemačkim jezikom što im omogućuje i promjenu radnog mjesta – sa slabijeg na bolje plaćeno.

Ono što je posebno zanimljivo je da su primjerice imigranti iz Mađarske i Češke već na samom početku rada u Njemačkoj relativno dobro plaćeni. Njihova se mjesečna primanja tijekom godina još više povećavaju čime njihove plaće nadmašuju one doseljenika iz Turske ili s područja bivše Jugoslavije.

Međutim, postoje i oni koji već prilikom dolaska u Njemačku, za isti posao primaju veću plaću od samih Nijemaca. To su prije svega građani Austrije, Nizozemske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država koji su u Njemačku stigli kao traženi specijalisti ili stručnjaci na raznim područjima.

Datum objave: 04.08.2014.