U župnoj crkvi Srca Isusova u Tavankutu je svečano održana tradicionalna Dužijanca. Ovogodišni bandašica i bandaš tavankutske dužijance, Maja Vuković i Luka Balažević, dok su uloge male bandašice i malog bandaša pripale Anđeli Iršević i Matiji Vojniću Mijatovu.

Misno slavlje predvodio je svećenik iz Družbe Isusove, pater Ivan Ike Mandurić, zajedno s vlč. Draženom Skenderovićem, vlč. dr. Andrijom Anišićem i župnikom Tavankuta, vlč. Marijanom Vukovim. Krunu ovogodišnje tavankutske dužijance izradila je Jozefina Skenderović, a pjevanje na misi vodio je župni zbor uz pratnju orguljašice Elizabete Balažević Stojković. Crkvu je krasila prekrasna dekoracija koju je osmislila i izradila Sanda Benčik.

Hrvati u Srbiji proslavili svečanu Dužijancu u Tavankutu, misno slavlje predvodio pater Ike Mandurić
Foto: Hrvatsko nacionalno vijeće u RS

Proslavi Dužijance u Tavankutu prisustvovala je i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, Jasna Vojnić, koja je zajedno s ostalim vjernicima uživala u euharistijskom slavlju u crkvi Presvetog Srca Isusova koje je predvodio isusovac pater Ike Mandurić. Ova svečanost je okupila zajednicu i vjernike kako bi proslavili plodnost zemlje i zahvalili Bogu na darovima koje nam pruža.

Hrvati u Srbiji proslavili svečanu Dužijancu u Tavankutu, misno slavlje predvodio pater Ike Mandurić
Foto: Hrvatsko nacionalno vijeće u RS

Dužijanca predstavlja važan kulturni događaj koji njeguje tradiciju i duhovnost Hrvata u Srbiji. Uz radosno ozračje i molitvu, Tavankut je danas bio mjesto gdje se slavila plodnost i radost žetve, dok su se vjernici zajedno zahvaljivali na Božjem blagoslovu.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 17.07.2023.