U banatskom selu Boka, predstavljena je knjiga ‘Tragovi trajanja: Hrvatsko groblje u Boki’ autorice Lidije Žunac, mlade Bokinke. Hrvati su se u ovo banatsko selo doselili krajem 18. stoljeća iz krajeva Turopolja i Pokuplja (današnja Hrvatska).

Od nekadašnjih nekoliko stotina pripadnika ove zajednice, prema procjenama, ostalo ih je pedesetak.

U knjizi je prikazano oko 260 grobova i nadgrobnih spomenika na kojima je pobrojano pedesetak prezimena (Žunac, Lukinić, Filković, Matanović, Lovrić, Žužić…).

Knjiga tematizira groblje i kao svojevrsnu arhivu tamošnjih Hrvata i katolika.

Izdavači knjige su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice i Gradska biblioteka Pančevo, koji su ujedno i organizatori ovog događaja u suradnji s Kulturnim centrom u Sečnju. Osim autorice, o knjizi je govorio i recenzent prof. dr. sc. Vladimir Čavrak. Kako je istaknuto, Boka je danas bila ‘mjesto susreta živih i mrtvih, onih koji se sjećaju i onih kojih se sjećamo’. Naglašeno je i kako ovakvi projekti (knjiga je tiskana na hrvatskom i srpskom jeziku) doprinose afirmaciji multikulturalizma u Vojvodini.

Za 21. rujna najavljeno je održavanje znanstvenog skupa o Hrvatima u Boki. Također, priređena je izložba fotografija ‘Prizori prošlosti – Hrvati u Boki’ čiji su autori Ljubiša Večanski i Ksenija Žunac. Vrijedne fotografije bit će pohranjene u topoteci ‘Baština Hrvata u Srbiji’ koju vodi ZKVH.

Uime organizatora promocije obratile su se ravnateljica ZKVH-a Katarina Čeliković i ravnateljica Obrazovno kulturnog centra Sečanj Branislava Rudan. Nastupili su i tamburaši HGU ‘Festival bunjevački pisama’ iz Subotice pod ravnanjem prof. Mire Temunović.

Program u Boki započeo je blagoslovom Hrvatskog groblja u Boki, koji je predvodio svećenik vlč. Roland Fehér, a položeni su i vijenci.

Predstavljanju knjige, uz veliki broj mještana, nazočio je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, kao i predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Udruge banatskih Hrvata i NIU ‘Hrvatska riječ’.


Autor: CroExpress/NIU "Hrvatska riječ" Subotica Datum objave: 20.05.2024.