Autor: Hina/CroExpress

Hrvatska bi mogla udvostručiti ekonomski rast kada bi se usredotočila na pet ključnih područja i to slobodno tržište, privatno poduzetništvo, privatizaciju mirovinskog sustava, veću fleksibilnost tržišta rada i smanjenje poreznog opterećenja, istaknuo je danas Jose Pinera, predsjednik Međunarodnog centra za mirovinsku reformu na investicijskom forumu ‘Kako oživjeti tržište kapitala u Hrvatskoj’.
‘Bez rasta se ne može ukloniti siromaštvo i nerazvijenost. Ekonomski rast nije samo statistika i brojke jer kada raste gospodarstvo raste i zaposlenost i plaće’, istaknuo je Pinera, inače poznat po mirovinskoj reformi čileanskoga mirovinskog sustava za vrijeme vlasti Augusta Pinocheta.

Pinera smatra da se čileanski model može prenijeti i na Hrvatsku.

Čile je naime 1980-ih uveo privatni mirovinski sustav koji je omogućio svakom zaposleniku da na svoj račun odvaja 10 posto od plaće kako bi štedio za starost.

Prema svjetskoj listi ekonomskih sloboda Čile je 1970. bio zadnji na popisu od 54 zemalja, a nakon uvođenja reforme popeo se 2009. na 7. mjesto, ispred Sjedinjenih Država na 8. mjestu, ustvrdio je Pinera, dodajući da je siromaštvo smanjeno sa 45 na 15 posto.

Hrvatskoj stoga Pinera preporučuje nastavak reforme mirovinskog sustava i diverzifikaciju ulaganja mirovinskih fondova. Čileanski mirovinski fondovi, naime, manji dio ulažu u državne obveznice, a ostatak u strane papire, kompanije i obveznice kompanija koje ulažu u infrastrukturne projekte.

Dinko Novoselec, predsjednik uprave AZ društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom, kazao je da je struktura ulaganja mirovinskih fondova u Hrvatskoj, koji oko 70 posto sredstava ulažu u državne obveznice, posljedica regulacije odnosno nedovoljne zakonske mogućnosti ulaganja van Hrvatske te nepostojanje drugih alternativa ulaganja u Hrvatskoj.

Stručni skup organizirao je Centar za obnovu kulture u suradnji s hrvatskim mirovinskim fondovima PBZ/CO i AZ.

Datum objave: 01.09.2014.