Pedeset godina djelovanja Hrvatske katoličke misije u Kemptenu svečano je proslavljeno u nedjelju, 12. svibnja.

Hrvatski katolici ispunili su crkvu sv. Antuna u kojoj se redovito sastaju, a jubilejsko misno slavlje predvodio je mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup vrhbosanski, apostolski administrator Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini te predsjednik BK BiH i Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu.

U koncelebraciji su bili izaslanik augsburškog biskupa mons. Alessandro Perego, kanonik zadužen za pastoral zajednica drugih materinskih jezika, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić, delegat Hrvatske inozemne pastve za Njemačku don Ivica Komadina, voditelj Misije dominikanac o. Josip Dolić, dušobrižnik iz HKM Augsburg fra Mate Logara i o. Jozo Čirko OP.

Hrvatska katolička misija Kempten obilježila je 50 godina djelovanja, svečanu svetu misu predvodio je nadbiskup, mons. dr. Tomo Vukšić

Sve je na početku slavlja pozdravio voditelj Dolić izrazivši veliku radost zbog ovog okupljanja. Nadbiskup Vukšić je u svojoj propovijedi istaknuo značenje apostolske službe kako za prvu Crkvu tako i u današnjem vremenu te je naglasio kako se u dugi povijesni hod Crkve na svoj način ugradila i ova Misija sa svojim pedesetogodišnjim djelovanjem. Prisutne je pozvao da poput prvih učenika ne budu od svijeta, već da u svijetu navještaju Radosnu vijest i svjedoče Isusovo uskrsnuće. Zahvalio je i mjesnoj Crkvi u Njemačkoj, a ovdje posebno Augsburškoj biskupiji za gostoprimstvo koje je iskazala hrvatskim katolicima.

Na koncu mise kanonik Perego je pročitao pismo mons. Bertrama Meiera u kojemu izražava svoje čestitke i najbolje želje povodom zlatnog jubileja Misije.

Hrvatska katolička misija Kempten obilježila je 50 godina djelovanja, svečanu svetu misu predvodio je nadbiskup, mons. dr. Tomo Vukšić

Poslije misnog blagoslova djeca iz Misije izvela su kratki program povodom Majčinog dana, a potom su se riječima čestitke i priznanja prisutnima obratili delegat Komadina i ravnatelj Markić istaknuvši zahvalnost i mjesnoj Crkvi u Augsburgu i Kemptenu, kao i Hrvatskoj dominikanskoj provinciji koja od osnutka Misije 4. svibnja 1974., a koja sada broji oko 7000 vjernika, daje svećenike za njeno vođenje: od samog osnutka do rujna 2019. godine bio je to o. Mile Gugić, od listopada 2019. o. Matijas Farkaš, a od proljeća 2022. na čelu joj je o. Josip Dolić. Zahvalnu riječ nadbiskupu Vukšiću i svima koji su se uključili u pripremu ove proslave izrekao je predstavnik Misijskog vijeća Petar Tufekčić uručivši nadbiskupu i prigodan dar.

Za ovu proslavu članovi Misije su se pripremali prigodnom trodnevnicom tijekom koje su misna slavlja predvodili i uputili prigodne propovijedi hrvatski dominikanci o. Tomislav Kraljević, o. Anto Gavrić i o. Jozo Čirko, dok su prigodna predavanja tih dana priprave održali Felix Brunner, Slaven Dobrović i ravnatelj Markić.


Autor: CroExpress/Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Datum objave: 15.05.2024.