U posljednje dvije godine putničkoj agenciji promet je pao 97 posto. Riječ je o gubitku o oko tri i pol milijuna kuna prihoda na godinu.

Državu će tužiti pet domaćih tvrtki. Razlog tužbe je, kako navode, diskriminatorne odluke Stožera civilne zaštite i neadekvatne vladine ekonomske mjere. Sukladno zakonu, čekali su, tri mjeseca, ali je država odbila mirno rješavanje spora pa će poduzetnici pravdu tražiti na sudovima.

“Tražimo obeštećenje iz razloga što su se vodila dvostruka mjerila. Na primjer, mi kao putničke agencije nismo dobili nikakvu odštetu niti za hladni pogon niti za bilo kakav pad prometa, već samo za očuvanje radnih mjesta”, objasnio je reporteru Dnevnika Nove TV Daliboru Špadini Tomica Drvar iz putničke agencije Svikoncerti.

U posljednje dvije godine putničkoj agenciji promet je pao 97 posto. Riječ je o gubitku o oko tri i pol milijuna kuna prihoda na godinu.

“Nama je teško reći u kojem iznosu bismo mi bili zadovoljni. Svaka tvrtka ima svoje prihode i rashode, međutim moram naglasiti da naša država nije napravila apsolutno ništa da obešteti svoje gospodarstvenike”, dodao je.

Smatraju kako je država povrijedila ustavna prava poduzetnika

S istim zahtjevom, osim Tomice Drvara, u tužbu kreću još četiri tvrtke. I to uz podršku udruge Glas poduzetnika. Navode kako je država odlukama Stožera, ali i ekonomskim mjerama, povrijedila ustavna prava poduzetnika. Konkretno – u člancima koji govore da nitko ne može biti doveden u diskriminirajuću poziciju.

“Dakle oni su dali za potpore za očuvanje radnih mjesta, ali to je išlo za radnike. A ono obeštećenje kakvo je dala Njemačka ili Austrija svojim poduzetnicima jednostavno je u Hrvatskoj izostalo”, objasnila je Branka Prišlić iz udruge Glas poduzetnika.

Poduzetnici poručuju da su spremni ići sve do Europskog suda za ljudska prava. Nova TV javlja kako je riječ o najmanje stotinama tisuća kuna odštete po jednoj tvrtki.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 08.11.2021.