Autor: Z.S./Glas Slavonije

Anesteziolog Denis Kraus, bivši stručnjak osječkog KBC-a za kardijalnu kirurgiju, napustio je Hrvatsku i skrasio se u Irskoj. Jedan je od 450 liječnika koji su u prvih šest mjeseci ove godine od Hrvatske liječničke komore zatražili dokumente za odlazak. Za Glas Slavonije govori o razlozima svog odlaska.

– Svakim danom sve sam stariji i vremena za ostvarivanje profesionalnih i financijskih ciljeva sve je manje, a što kasnije počnete, veću cijenu plaćate. U Hrvatskoj sam počeo stagnirati u profesionalnom smislu, a i to postaje preskupo. Čini mi se kako u Hrvatskoj jedino nazadovanje ili zaostajanje nije preskupo. U mojoj specijalizaciji postoji mnogo područja u kojima se anesteziolog može usmjeriti, odnosno subspecijalizacija, poput kardiotorakalna anestezija, neurokirurška anestezija, regionalna anestezija, pedijatrijska anestezija…. No, od svega nabrojanog u Hrvatskoj postoji, koliko je meni poznato, formalnopravno samo subspecijalizacija iz intenzivne medicine. Što ako se želite baviti nečim drugim? Ništa! To je vaš problem. Ja sam zadnje dvije i pol godine pred odlazak u Irsku proveo na kardioanesteziji koja formalnopravno ne postoji. Nisam bio siguran mogu li to napisati u svoj životopis budući da ne mogu podastrijeti nikakav dokaz o tome. No čini se da to nikome ne smeta. Mišljenja sam da u Hrvatskoj postoji redukcionistički način razmišljanja po kojemu stvari uvijek mogu biti lošije nego što jesu pa bi stoga uvijek trebali biti zadovoljni s postojećim stanjem, jer uvijek može biti lošije. S takvim načinom razmišljanja ne može biti nikakvog napretka u bilo kojem području pa tako ni u medicini – uvjeren je ovaj ugledni liječnik.

Kraus kaže kako mu je plaća u Irskoj oko dva i pol puta veća nego u Hrvatskoj, a supruga mu ne mora raditi. Prekovremeni sati su plaćeni, a operacije se ne odgađaju zbog bliženja kraja radnog vremena. 

>>> Irska postala hit odredište građanima ovog hrvatskog grada>>> Prevareni: Mladi hrvatski par s bebom došao u Irsku i šokirao se! Evo kako da i vas ne prevare

Datum objave: 01.10.2014.