Hrvatski kratkometražni igrani film “Čovjek koji nije mogao šutjeti”, redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića, osvojio je u subotu Zlatnu palmu na 77. Filmskom festivalu u Cannesu, u sklopu službenog natjecateljskog programa kratkih filmova.

To je prva Zlatna palma za hrvatski film od osamostaljenja, a nagradu je uživo na svečanoj dodjeli u Cannesu preuzeo redatelj i scenarist Nebojša Slijepčević.  

Film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” producirali su Katarina Prpić i Danijel Pek iz Antitalenta, a realiziran je u koprodukciji s kućama iz Bugarske, Francuske i Slovenije.

Najbolji naslov u konkurenciji kratkometražnih filmova birao je žiri kojim je predsjedala belgijska glumica Lubna Azabal.

𝗡𝗲𝗯𝗼𝗷𝘀̌𝗮 𝗦𝗹𝗶𝗷𝗲𝗽𝗰̌𝗲𝘃𝗶𝗰́ 𝗶𝘇 𝗖𝗮𝗻𝗻𝗲𝘀𝗮 🫶🌴 𝗡𝗲𝗯𝗼𝗷𝘀̌𝗮 𝗦𝗹𝗶𝗷𝗲𝗽𝗰̌𝗲𝘃𝗶𝗰́ poslao nam je video poruku ubrzo nakon što mu je na svečanoj dodjeli nagrada dodijeljena 𝗭𝗹𝗮𝘁𝗻𝗮 𝗽𝗮𝗹𝗺𝗮 𝘇𝗮 𝗳𝗶𝗹𝗺 𝗖̌𝗼𝘃𝗷𝗲𝗸 𝗸𝗼𝗷𝗶 𝗻𝗶𝗷𝗲 𝗺𝗼𝗴𝗮𝗼 𝘀̌𝘂𝘁𝗷𝗲𝘁𝗶. Hvala Nebojši i čestitke cijeloj ekipi filma još jednom! 👏🥳

Objavljuje Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) u Subota, 25. svibnja 2024.

Primajući nagradu na svečanoj dodjeli, Slijepčević je zahvalio cijeloj ekipi svog filma, a dvorana ga je pozdravila gromoglasnim pljeskom.

“Čovjek koji nije mogao šutjeti” svjetsku je premijeru imao u petak, 25. svibnja, u dvorani Debussy, u prisutnosti filmske ekipe.

Slijepčević je 2018. godine osvojio DOC Allience nagradu u Cannesu za svoj dugometražni dokumentarni film Srbenka. Producentska kuća Antitalent u Cannesu je već ‘slavila’ s dugometražnim prvijencem Antonete Alamat Kusijanović “Murina”, koji je nagradu Zlatna kamera (Camera d’Or) osvojio 2021. godine.

𝗙𝗜𝗟𝗠 𝗖̌𝗢𝗩𝗝𝗘𝗞 𝗞𝗢𝗝𝗜 𝗡𝗜𝗝𝗘 𝗠𝗢𝗚𝗔𝗢 𝗦̌𝗨𝗧𝗝𝗘𝗧𝗜 𝗣𝗥𝗜𝗞𝗔𝗭𝗔𝗡 𝗗𝗔𝗡𝗔𝗦 𝗨 𝗖𝗔𝗡𝗡𝗘𝗦𝗨 🎉 📽️ Svjetska premijera kratkometražnog igranog filma…

Objavljuje Hrvatski audiovizualni centar (HAVC)Petak, 24. svibnja 2024.

Na ovom prestižnom festivalu velik je uspjeh postigao i film “Zvizdan” Dalibora Matanića koji je 2015. godine proglašen najboljim filmom programa Un Certain Regard.

Radnja filma “Čovjek koji nije mogao šutjeti” zbiva se 27. veljače 1993. godine, na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Putnički vlak na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti. To je istinita priča o čovjeku koji nije mogao šutjeti.

Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

“Čovjek koji nije mogao šutjeti” realiziran je pod okriljem kuće Antitalent. Koproducentice su Katya Trichkova (Contrast Films, Bugarska) i Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska), a koproducent Boštjan Virc (Studio Virc, Slovenija).

Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Prodajni zastupnik filma je francuski Manifest.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 28.05.2024.