Na 8. Međunarodnom festivalu kultura koji se održao ovog vikenda u Bremenu, sudjelovala je i istaknuta Hrvatska kulturna udruga Bremen izvedbom programa hrvatskih narodnih pjesama i plesova.

U Njemačkoj djeluje veliki broj hrvatskih udruga koje imaju za cilj zaštitu i očuvanje hrvatske kulture i tradicije, nastojeći novim naraštajima Hrvata usaditi ljubav prema hrvatskoj domovini.

Jedna od njih je i Hrvatska kulturna udruga Bremen koja osim njegovanja hrvatskog folklora organizira i razne druge projekte poput radionica za djecu, pomoć ranjivim skupinama, promociju hrvatskih vrijednosti na raznim kulturnim manifestacijama u Njemačkoj, humanitarne akcije i dr. Prepoznato je to i nagrađeno nagradom Večernjakova domovnica 2020. godine.

Jedna od aktivnosti je i suradnja s istorodnim društvima drugih kultura koja djeluju u Njemačkoj, u sklopu čega je i nastup na 8. Međunarodnom festivalu kultura koji je organizirala njemačko-indijska udruga Shaktyaev.

Njihova dugogodišnja suradnja očituje se i u najavi HKUD Bremen gdje je organizatori predstavljaju kao promotore bogate hrvatske kulturne baštine kroz predivne nošnje i glazbu, prenosi Glas Hrvatske.

Razgovarali smo s voditeljicom HKUD-a Bremen Ljiljanom Vidović i sretna i ponosna na rad udruge uz isticanje doprinosa svih članova posebno je naglasila potpunu podršku  koju imaju od generalnog konzula Kristijana Tušeka i Generalnog konzulata u Hamburgu, kao i odličnu podršku od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, kojima su zahvalni za nove međimurske narodne nošnje, kao i novo ruho za glazbeno-scensku izvedbu pjesama i plesova bunjevačkih Hrvata.


Autor: CroExpress Datum objave: 11.06.2024.