U okviru sedmog po redu tradicionalnog „Susreta narodnosnih kazališta“, koji se održava svake godine u organizaciji Udruge narodnosnih kazališta u Madarskoj, nastupilo je i Hrvatsko kazalište iz Pečuha.

Svake godine na festivalu sudjeluju brojna kazališta, a među njima i Hrvatsko kazalište Pečuh. Ove godine predstavili su se s kazališnim komadom Miroslava Krleže, “U agoniji”.

Predstava “U agoniji”, nastala u koprodukciji Kazališta Virovitica i Hrvatskog kazališta Pečuh, izvedena je pod redateljskom palicom Darija Harjačeka. Izvedba, održana 6. lipnja u dvorani “Gobbi Hilda”, odvela je gledaoce na putovanje u prošlost, uvukavši ih u svijet klasične literature.

Krleža je svoje djelo napisao prije gotovo 100 godina, no višeslojni ljudski odnosi koje je majstorski predstavio uigrani glumački tim – Irena Tereza Prpić, Igor Golub, Goran Koši, Goran Smoljanović i Vlasta Golub – pokazali su se itekako aktualnima ili bolje rečeno, bezvremenima.

Događaju su prisustvovali brojni uglednici, uključujući diplomatsku savjetnicu Marinu Sikoru, predsjednika Hrvatske samouprave Budimpešte Stipana Ðurića, povjesničara Dinka Šokčevića te predsjednika Hrvatske samouprave Starog Budima Bekašmeđera, Attilu Szoboslaia. Njihova prisutnost dodatno je naglasila važnost ovog festivala u promicanju kulturne razmjene i očuvanja narodnog naslijeđa.


Autor: CroExpress Datum objave: 08.06.2024.