Manifestacija „Mikini dani“ održana je, 28. kolovoza, u Beregu u organizaciji mjesnog Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Silvije Strahimir Kranjčević“.

U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji događaju je prisustvovao međunarodni tajnik HNV-a Darko Baštovanović, a, među ostalima, prisutna je bila i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, jednog od pokrovitelja ovogodišnje manifestacije, zastupnica Vesna Bedeković.

Nazočnost zastupnice Hrvatskog sabora bila je ujedno prilika, ističe Baštovanović, upoznati gospođu Bedeković s aktualnim prilikama hrvatske zajednice u Republici Srbiji. „Gospođu Bedeković smo pobliže upoznali s aktualnom situacijom hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i izazovima koji se tiču sveukupnih hrvatsko-srpskih odnosa. Ukazali smo na procese dekroatizacije podunavskih Hrvata te na važnost institucionalnog uključivanja Republike Hrvatske u rješavanje ovakvih problema. Također, predstavili smo aktivnosti HNV-a vezane uz predstojeći popis stanovništva koji će se održati u listopadu ove godine.“, izjavio je Baštovanović.

Manifestacija „Mikini dani“ održava se svake godine u čast znamenitog mjesnog violiniste Mike Ivoševa Kuzme njegujući identitet Hrvata Šokaca iz Berega.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 01.09.2022.