Za potpore programima i projektima organizacija hrvatskog iseljeništva u 29 prekomorskih i europskih država, Hrvatska je za ovu godinu osigurala 3, 5 milijuna kuna, potpore se dijele temeljem javnog natječaja na koji su prijave moguće do 1. listopada.

Natječaj je raspisao Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, pozivajući organizacije hrvatskog iseljeništva da prijave programe važne za njihov razvoj, kulturu, obrazovanje, znanost, šport, turizam, kao i programe koji pridonose očuvanju nacionalnog identiteta i jačanju odnosa između iseljene i domovinske Hrvatske.

Jedna organizacija (udruga, zaklada) može prijaviti najviše dva programa, odnosno projekta, najveći iznos koji može dobiti po projektu je 80 tisuća kuna, najmanji pet tisuća kuna.

Prijaviti se mogu registrirane organizacije koje se bave aktivnostima koje su predmet financiranja i kojima promiču uvjerenja i ciljeve koji nisu u suprotnosti s hrvatskim Ustavom i zakonima ili pravnim poretkom matične države.

Programe i projekte organizacije hrvatskog iseljeništva mogu podnijeti isključivo na hrvatskom jeziku i na propisanim obrascima koji su dostupni na mrežnoj stranici ureda http://www.hrvatiizvanrh.gov.hrlnatjecaji/, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i veleposlanstava nadležnih za državu na koju se odnosi javni natječaj.

Natječajna dokumentacija dostavlja se preporučeno poštom ili elektroničkom poštom ili se neposredno predaje na adrese veleposlanstava nadležnih za državu na koju se odnosi javni natječaj.

Popis hrvatskih veleposlanstava u državama hrvatskog iseljeništva s adresama elektroničke pošte i mrežnim stranicama nalazi se u privitku javnog natječaja.

Program potpore hrvatskim zajednicama u iseljeništvu, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske provodi od 2012. godine, u početku je bio namijenjen samo manje razvijenim državama, no od 2018. na njega se mogu prijaviti i programi hrvatskog iseljeništva iz svih europskih i prekomorskih država u kojima djeluju hrvatske zajednice.

Unatrag nekoliko godina, hrvatska država za te potpore godišnje izdvaja po 3,5 milijuna kuna.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 06.09.2021.