Autor: Z.S./CBC
Prva kanadska farma šafrana očekuje prvi veći urod. Urod će biti vrlo ‘lagan’ – tek oko 450 do 500 grama. Šafran je najskuplji začin na svijetu – kila košta više od kile zlata.

Farma Pur Safran otvorena je u malom selu St-Elie-de-Caxton u Quebecu. Prvi urod očekuje se krajem listopada. ‘Željeli bismo da Quebec postane samoodrživ u proizvodnji šafrana jer mi to možemo’, kaže suvlasnica Pur Safrana, Nathalie Denault.

Šafran kao začin se dobija iz crveno-narančastih tučaka cvijeta šafrana. Najskuplji je začin na svijetu.Suvlasnici farme otputovali su u Francusku kako bi ga naučila proizvoditi. Kada su bili sigurni da mogu započeti uzgoj u Kanadi, pronašli su savršen komad zemlje. Cvijeće su uvezli iz Francuske; od 50.000 komada samo tri cvijeta nisu preživjela zimsku hladnoću.

Nathalie i suvlasnik farme André Laplante izabrali su baš St-Elie-de-Caxton ne samo zbog savršenih uvjeta za rast biljaka nego i jer je proteklih godina postao popularna turistička destinacija. Turisti dolaze zbog fantastičnih priča Freda Pellerina.

‘St-Elie je magičan zbog mnogo stvari i trebalo nam je mjesto gdje će magija raditi. I radi’, kaže Nathalie. Procjenjuje se da se u Kanadi godišnje proda 60 kilograma šafrana. JEDNA OD NAJSKUPLJIH NAMIRNICA

Količina koju će na ovoj farmi proizvesti na tržištu košta od 1500$ nadalje. Začin se u trgovinama obično prodaje na grame. Primjerice, u Spice House u Chicagu gram kvalitetnog šafrana košta od 6,79$ nadalje. 

Datum objave: 26.09.2014.