Autor: Hina/CroExpress

Međutim, zasad nije sigurno može li se njihov oporavak pripisati lijeku ZMapp, koji je dosad testiran samo na majmunima.

Liječnik Kent Brantly u subotu je otputovao u SAD na liječenje, a njegova kolegica Nancy Writebol otputovala je iz Liberije u utorak i tijekom dana bi trebala stići u Atlantu.

Poboljšanje unutar jednog sata

Američki djelatnici primili su ZMapp prije nego su evakuiriani iz Liberije.

Prema izvješću CNN-a, koje navodi lokalnog liječnika, stanje doktora Brantlyja se iznimno poboljšalo unutar jednog sata od primanja lijeka.

Što se tiče Writebol, ona je primila dvije doze i nije pokazala istu reakciju kao Brantly, ali je i njezino stanje poboljšano.

Od veljače umrlo 887 ljudi

Od veljače, u zapadnoafričkim zemljama od ebole je umrlo 887 ljudi i to je dosad najžešća epidemija. Zabilježena je u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

Klinička ispitivanja na cjepivu protiv ebole trebala bi početi u rujnu, a cjepivo je dosad tijekom testiranja na životinjama pokazalo obećavajuće rezultate.

‘Do polovice ili kraja 2015. imat ćemo neku vrstu cjepiva – barem za cijepljenje zdravstvenih radnika – koji se izlažu znatnom riziku kada se brinu o oboljelim pacijentima’, rekao je Anthony Fauci, ravnatelj američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

Datum objave: 05.08.2014.