Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu u Španjolskoj da će se u predstojećim danima i tjednima nastaviti istraga “incidenta” vezanog za pad bespilotne letjelice u Zagrebu, koju je nazvao “14 metara dugom raketom naoružanom eksplozivom”. 

“Tek trebamo ustanoviti je li to bio incident, sabotaža ili namjera. To još uvijek ne znamo. Razgovarat ćemo sa svim partnerima kako je dron duže od sat vremena putovao iz ukrajinskog teritorija”, rekao je Plenković na konferenciji za medije u Madridu.

Plenković je u srijedu ujutro iz Zagreba sletio zrakoplovom hrvatske vlade na aerodrom u NATO-ovoj bazi u mjestu Torrejón de Ardoz, udaljenom 20 kilometara sjeveroistočno od Madrida. Ondje se sastao sa zapovjednikom baze Fernandom de la Cruzom, no ulazak je bio zabranjen novinarima. Sastanak je trajao oko sat vremena, izvijestili su iz hrvatske delegacije.

“Informacije su iste koje smo imali jučer. Nažalost taj dron, koji je 14 metara duga raketa, naoružana eksplozivom za koji se istražuje što je, prošao je, a da ga rumunjski i mađarski kontrolori na svom zgusnutom prometu na nebu nisu prepoznali kao ozbiljnu prijetnju”, izjavio je Plenković nakon sastanka sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom. 

“Kada je došao u hrvatski zračni prostor bio je ondje šest ili sedam minuta. To zahtijeva veću pozornost svih članica NATO-a. Dron je mogao pasti na Bukurešt, Budimpeštu, Beograd, Bratislavu…”, dodao je.

Plenković je iskoristio konferenciju kako bi skrenuo pozornost španjolskoj javnosti i medijima koji posljednjih dana nisu pridavali pozornost incidentu u Zagrebu.

“Važno je da španjolska javnost i mediji znaju da smo pod utjecajem incidenta kada je naoružani dron pao na glavni grad Zagreb. I to pored najvećeg studentskog doma, gdje živi 4500 studenata”, rekao je Plenković na konferenciji za medije u Madridu.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 16.03.2022.