Predstavnici Matice, Sindikata i Stranke umirovljenika dogovorili su u ponedjeljak u Vladi isplatu covid dodatka za umirovljenike, koji će obuhvatiti 850.000 korisnika te neće biti oporeziv ni predmet ovrhe, a isplata kreće krajem travnja.

Najviši dodatak dobit će umirovljenici s najnižim mirovinama, oni koji imaju ukupna mirovinska primanja do 1500 kuna dobit će jednokratno novčano primanje u iznosu od 1200 kuna.

Onima kojima je iznos mirovine između 1500 i 2000 kuna isplatit će se 900 kuna. Oni koji imaju primanja u rasponu od 2000 do 3000 kuna dobit će 600 kuna, a onima s mirovinom od 3000 do 4000 kuna isplatit će se 400 kuna.

Po podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Ministarstva rada, ovom bi odlukom trebalo biti obuhvaćeno oko 850.000 umirovljenika, a prema procjenama ukupno će biti isplaćeno oko 600 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković naglasio je da jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ne može biti predmetom ovrhe te se neće uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Plenković je najavio da će isplatama biti obuhvaćeni i korisnici tzv. razmjerne mirovine, odnosno oni kojima je mirovina priznata od zbrajanja hrvatskog i inozemnog staža.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović objasnio je da će se kod korisnika razmjerne mirovine gledati kumulativni iznos mirovina pa će dio tih korisnika biti isplaćen u sprnju zbog prikupljanja podataka.

Petrović: Mirovine i dalje padaju

“Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je operativno tijelo koje će isplatiti dodatak i očekujemo da tu neće biti nikakvih tehničkih poteškoća. Oni će izdati detaljnije upute vezane za samu isplatu”, najavio je Aladrović.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović istaknula je kako je to do sada najveće jednokratno davanje umirovljenicima.

“Naravno, bilo bi divno kada bi mirovine porasle za toliko, s obzirom na zadnji porast indeksacije koja je bila samo 0,56 posto, i da smo došli na udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći od samo 36,7 posto. To govori da mirovine i dalje padaju”, kaže Petrović.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević poručio je kako dogovorena sredstva nisu dostatna da bi veliki broj umirovljenika pokrpao sve rupe u svojim kućnim budžetima, ali mnogima će to puno značiti.

Plenković se nije složio s novinarskim ocjenama da se ovim potezom, budući da će novac umirovljenicima sjesti na račune dva tjedna prije lokalnih izbora, pokušavaju kupiti glasovi 850.000 umirovljenika.

“Vlada je po toj logici kupovala naklonost 680.000 radnika zadnjih godinu dana jer su dobivali mjesečno 4000 kuna, pa smo možda kupovali i naklonost oko 120.000 poslodavaca. Po toj logici mi bi dobivali na izborima i lani i sada oko 80 posto glasova”, kazao je Plenković.

Izvijestio je kako je najveći razred umirovljenika onaj s mirovinama između 2000 i 3000 kuna, dok je onih s najmanjom mirovinom, koji će dobiti najviši iznos, oko 120.000.

Istaknuo je da će se sredstva za dodatak naći bez rebalansa proračuna, i to preraspodjelama unutar HZMO-a i iz iznosa koji imaju na raspolaganju zbog niže indeksacije.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 12.04.2021.