Prodaja nekretnina u Njemačkoj porasla je 2021. godini na rekordnu razinu, prema podacima Udruge agenata za nekretnine IVD, a u središnjoj banci upozoravaju da su cijene u gradovima previsoke.

Prošle su godine kupci na stambene i poslovne nekretnine u Njemačkoj potrošili 353,2 milijarde eura, prema podacima IVD-a. Ukupni iznos izračunat je na temelju poreza na promet u trgovini nekretninama i ne pokazuje koliko ih je točno prodano, a najveći je otkada su u IVD-u počeli objavljivati podatke.

U odnosu na 2020. veći je za 13,7 posto, što je njegov najveći skok u proteklih pet godina, priopćila je udruga u ponedjeljak. Njemačka središnja banka upozorila je pak na znakove koji upućuju na zaključak da su cijene stambenih zgrada i stanova u gradovima pretjerano visoke.

“Prema trenutnim procjenama, cijene nekretnina u gradovima bile su u 2021. između 15 i 40 posto od cijene koju sugeriraju socio-demografske i gospodarske osnove”, navela je banka u nedavnom izvješću.

Cijene nekretnina u Njemačkoj porasle su u prošloj godini 11,3 posto. Ekvivalentne brojke specijalizirane kompanije Bulwiengesa signaliziraju skromnije povećanje, za sedam posto, navodi dpa.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 22.02.2022.