Autor: Zoran Stupar

Na web stranici kanadskog veleposlanstva u Hrvatskoj nudi se nekoliko programa jednogodišnjeg rada i boravka u Kanadi. Istražili smo što nude ti programi pod zajedničkim imenom IEC te kako pomoću njih doći u Kanadu.
Za početak napomenimo da hrvatski državljani mogu sudjelovati u programu IEC samo dva puta, uz pauzu od 3 mjeseca između dva sudjelovanja. Prije nego što pošaljete svoju drugu prijavu za IEC program, mora proći najmanje tri mjeseca po isteku prve IEC radne dozvole. 
Working holiday
Program kojim Kanađani primaju najviše Hrvata u svoju zemlju zove se Working Holiday. Ovaj program je namijenjen hrvatskim državljanima koji namjeravaju putovati Kanadom i žele pronaći privremeno zaposlenje kako bi mogli financirati svoj boravak u Kanadi, u periodu od najviše 12 mjeseci.
Kako biste zadovoljili kriterije kategorije programa Working Holiday, morate imati između 18 i 35 godina u trenutku prijavljivanja. Naravno, hrvatsko državljanstvo se podrazumijeva, ali i putovnica vam mora biti važeća tijekom cijelog boravka u Kanadi. Morat ćete kupiti povratnu kartu ili imati dovoljno novaca za njenu kupnju. S vama neće smjeti ići uzdržavane osobe. U Kanadi ste obvezni kupiti zdravstveno osiguranje te platiti pristojbu za sudjelovanje u programu u iznosu od 150 kanadskih dolara. Sa sobom ćete morati imati 2500 kanadskih dolara. Kvota je 275 ljudi, a navala je velika.
Nedavno ste diplomirali ili želite stažirati?
Osim programa Working Holiday, tu je i program Young Professionals. Kategorija Young Professionals namijenjena je hrvatskim državljanima, naročito onima koji su nedavno diplomirali na nekoj od ustanova visokog obrazovanja u Hrvatskoj, koji žele unaprijediti svoju karijeru tako što će steći međunarodno radno iskustvo pod unaprijed dogovorenim ugovorom o radu u Kanadi (najviše 12 mjeseci). Uvjeti su isti kao i za program Working Holiday, uz dodatak potpisanog pisma s ponudom za zaposlenje u Kanadi koje je povezano s vašim područjem stručnosti, koje ćete morati predočiti. Kvota je 20 ljudi.
Treći način zaposlenja je odraživanje staža ili prakse kao dio studija nekog od hrvatskih sveučilišta. Riječ je o kategoriji International Co-op. Uvjeti su isti kao i za prethodne programe, uz dodatak potpisanog pisma s ponudom ili ugovorom za obavljanje prakse ili staža u Kanadu, a u skladu sa zahtjevima akademskog programa u Hrvatskoj. Kvota je pet ljudi.
Pazite – sve se događa u samo nekoliko minuta
Prijave na ove programe za 2015. godinu trebale bi biti moguće krajem ove ili početkom iduće godine. Za 2013. prijave su bile u veljači, a za 2014. u studenom 2013. No, pazite – slobodna mjesta se razgrabe u samo nekoliko minuta. Presuđuje, doslovno, brzina klikanja i tipkanja.

Kada se prijavite za neki od programa, vaša će se prijava evaluirati kako bi se utvrdilo ispunjavate li kriterije za sudjelovanje u programu. Evaluirat će se i prihvatljivost vašeg ulaska u Kanadu i kvalificiranost za dobivanje radne dozvole. 
Ako ste u 2015. odlučili okušati sreću u Kanadi, vrijeme za početak informiranja i čekanja početka procesa prijava je – sad. 

Datum objave: 16.08.2014.