Autor: Z.S./ info.healthways.com

Hrvatska je među 10 najneugodnijih zemalja za život, pokazuje istraživanje Gallup-Healthwaysa.

The Gallup-Healthways Global Well-Being Index je globalni barometar percepcija građana o njihovoj vlastitoj dobrobiti. Indeks uključuje pet elemenata dobrobiti: svrsishodni, socijalni, financijski, društveni i fizički. Rezultati su podijeljeni u tri grupe – uspješnu, problematičnu i patničku.

Globalno, najugodniji život je u Sjevernoj i Južnoj Americi. Odnosno, percepcija njihovih građana je takva. To je posebno zanimljivo u slučaju Južne Amerike, gdje je i mnogo materijalno siromašnih, ali očito zadovoljnih ljudi. Oni se, očito je, usredotočuju na pozitivne strane života. Naravno, Sjevernoamerikanci su zadovoljni zbog materijalne dobrobiti, koja je mnogo viša nego u Južnoj Americi. Nasuprot Južnoamerikancima, Azijati su općenito najmanje zadovoljni. Europa je priča za sebe – zadovoljstvo vlastitom dobrobiti varira od zemlje do zemlje. U Hrvatskoj su ljudi mnogo nezadovoljniji nego u Danskoj, Austriji ili Švedskoj.

Hrvatska je od 135 zemalja uključenih u istraživanje među 10 najneugodnijih država za život. Svega sedam posto Hrvata izrazilo je zadovoljstvo u tri i više kategorija, po čemu Hrvatska dijeli 9. mjesto s Gruzijom. Najgore je u Siriji i Afganistanu (1 posto). Po tome koliko vole ono što svakodnevno rade i koliko su motivirani za postizanje ciljeva, Hrvati su šesti od dna. Najgore je u Afganistanu (1 posto) i Siriji (3 posto).

Najmanje zadovoljstvo društvenom zajednicom iskazali su Armenci (8 posto), slijede Talijani (9 posto), a treće mjesto su podijelili Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Demokratska republika Kongo i Azerbajdžan (10 posto). Na pitanje jesu li dobrog zdravlja i imaju li dovoljno energije za izvršavanje svakodnevnih obveza, svega 9 posto Hrvata odgovorilo je pozitivno. Gora je situacija jedino u Ukrajini i Siriji (8 posto).

S druge strane, 61% Panamaca izrazilo je zadovoljstvo u tri i više kategorije. Isto to učinilo je 44% Kostarikanaca, 40% Danaca i 39% Austrijanaca. Što se svakodnevnog posla tiče i motivacije za postizanje ciljeva te zadovoljstva društvenom zajednicom, Panamci su također najzadovoljniji. Financijama su najzadovoljniji Šveđani (72%), Austrijanci (64%), Danci (59%), Nizozemci (56%), Nijemci (55%), Islanđani (54%), Belgijanci (52%), Kanađani (52%), Australci (48%). I to je jedan od razloga zbog kojeg sve više iseljenika iz Hrvatske odlazi u ove zemlje. 


Datum objave: 17.09.2014.