‘Bog je taj koji će još jednom suditi i meni i onima koji me optužiše i onima koji mi presudiše i svima nam je pred Božje lice i njegovu istinu i pravdu doći‘, izjavio je Dario Kordić u intervjuu koji je objavio Hrvatski tjednik, nakon što je jedan od vodećih političara bosansko-hercegovačkih Hrvata s početka devedesetih pušten na slobodu pošto je izdržao dvije trećine kazne koju mu je presudio Haaški sud.

Podsjetimo, Kordić je bio u skupini BiH Hrvata koja je dragovoljno iz Splita otišla u Haag koncem 1997. Tamo je osuđen bez ikakvoga dokaza da je sudjelovao ili planirao zločine. ‚Nudili su mi prljave nagodbe, ali nisam pristao‘, izjavio je Kordić. Zna se da su od njega tražili da lažno svjedoči protiv Tuđmana i Šuška. Isti oni koji su poput lorda Paddyja Ashdowna optuživali Tuđmana na temelju izmišljenih salveta po kojima je prvi hrvatski predsjednik dijelio BiH s Miloševićem.

Kordićeva presuda u Haagu je bila pravna podloga za optužnicu hercegbosanskoj šestorci (Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić i Pušić) za udruženi zločinački pothvat pod vodstvom Franje Tuđmana s ciljem pripajanja Herceg-Bosne Hrvatskoj. Kordić tvrdi da niti je bio na sastanku u Vitezu na kojemu je navodno planiran napad na Ahmiće, niti je taj sastanak ikada održan. ‘Busovaču u to doba sedam dana nisam napuštao, a nije se ni moglo do Viteza. Evidencija knjige ulazaka u zapovjedništvo u hotelu u Vitezu pokazala je da nigdje nema moga imena. Tvrdnje i ekspertize brojnih svjedoka, a ne samo moje nijekanje, pokazali su da se radi o izmišljenoj optužbi. Na žalost, Sud je sve to odbacio’, izjavio je.

Nakon žalbenoga postupka, na drugostupanjskome suđenju, Kordić je doživljavao mnoge udarce i od hrvatskih ljudi, ali je svoju sudbinu primio kao kušnju i zahvaljujući dubokoj vjeri podnosio žrtvu u zatvoru zaboravljen, osim što su mu Hrvati u Austriji, predvođeni Miroslavom Piplicom, nastojali olakšati zatvorske dane i pomoći njegovoj obitelji.

‘Na drugostupanjskome izricanju presude molio sam Gospu da mi svjetski moćnici ne udjele mrvice sa svoga stola… Znam da je moja savjest čista i da je u tom pogledu moje srce čisto i mirno, a ljudi mogu donositi pravorijeke ovako i onako’, ustvrdio je Kordić. Lavina se napada ovih dana sručila i na sisačkog biskupa Vladu Košića. Osuđuju ga jer je dočekao pravomoćno osuđenog Kordića. Košić je ovih dana kazao kako je i incognito svjedok u Haagu povukao svoj iskaz da je Kordić sudjelovao na sastanku gdje se planirao napad na Ahmiće, ali sud više nije htio razmatrati njegovo drugo svjedočanstvo.

No, podsjetio bih, kaže sisački biskup, na naše hrvatske velikane koji su gotovo redom bili osuđivani i robijali, a da nisu bili krivi. ‘Sjetimo se samo Zrinskih i Frankopana, Stjepana Radića, Franje Tuđmana, Vlade Gotovca, Dražena Budiše, Marka Veselice i tolikih drugih. Ne zaboravimo ni našeg blaženog kardinala Alojzija Stepinca! Pa zar ćemo reći da su oni doista nešto bili krivi samo zato što su u pravnom procesu na sudu bili pravomoćno osuđeni?’, pita se Košić.

Za razliku od gore navedenih, Josip Broz Tito je nalogodavac pokolja na Bleiburgu, Križnom putu, Golom otoku… Nikad mu za to nitko nije pravomoćno sudio. A oni koji se obrušavaju na Kordića, uglavnom se kunu u Tita. U odnosu na njega Dario je uistinu moralna veličina.

Datum objave: 28.06.2014.