Slava je bila prisiljena otići na rad u Austriju nakon smrti muža. Mirovina od 1 700 kuna nije bila dovoljna za život. Radi već pet godina kao njegovateljica u Austriji. Zahvalna je na prilici Republici Austriji, ali svojoj državi, Hrvatskoj, zamjera nešto…

Nakon objave priče njegovateljice Đurđice Jovanović, javila nam se i njegovateljica Slava M. (67) spremna podijeliti s nama i svoju priču i apel saborskim zastupnicima Lijepe naše.

“Bila sam u starosnoj mirovini, ali nakon iznenadne smrti mog muža bila sam prisiljena ići raditi bilo koji posao”, kaže.

Mirovina od 1 713 kuna koju je imala nije bila dovoljna za život, već preživljavanje, govori, te dodaje da je tada pala odluka odlaska u Austriju gdje se zaposlila kao njegovateljica.

Kaže nam da već pet godina radi u Austriji.

“Ovaj posao nije uvijek zahvalan, ali ja sam sretna i zahvalna što mi je država Austrija omogućila i dozvolila u mojim godinama raditi i zaraditi”, zahvalno će Slava dodajući kako ju je razočaralo što joj je hrvatska mirovina zamrznuta do trenutka prestanka rada u Austriji, a ljuti ju i što porez mora plaćati u Hrvatskoj.

I stoga pita: “s kojim pravom naša država to od nas traži, a mi radimo i doprinose plaćamo u Austriji…?”

“Ja sam svjesna da sve države od nečeg ili nekog moraju puniti proračun, ali njegovateljice ili njegovatelji nemaju tako velika primanja da bi morali biti dva puta oporezivani. Saborski zastupnici bi morali probati dva tjedna raditi kao njegovatelji i onda odlučiti koga i kako će oporezivati…”,

Apel saborskim zastupnicima

“Moje osobno mišljenje gospodo saborski zastupnici budite hrabri i jednoglasno u Saboru podržite prijedlog našeg sindikata ili sindikalnog povjerenika njegovateljica i njegovatelja…”, poručuje Slava i dodaje “to nije povjerenik samo za njegovateljice i njegovatelje već povjerenik za sve radnike koji rade van lijepe naše domoljubne…”

Prema prošlogodišnjoj pokrenutoj petici njegovatelja, u Republici Hrvatskoj ima oko 4000 njegovatelja i njegovateljica koji su primorani svaka dva ili tri tjedna mijenjati hrvatsku adresu s onom austrijskom.

Porezna uprava tvrdi da su zaposlenici, a ne obrtnici (kako se vode u Austriji) zbog čega podliježu dvostrukom oporezivanju.


Autor: CroExpress Datum objave: 02.11.2021.