Radi podrške Hrvatima u Srbiji iz Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2024. godinu u petak su dodijeljena 32 ugovora ukupno vrijedna 1,5 milijuna eura.

Državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić tom je prilikom poslao poruku hrvatskom narodu u Srbiji da Hrvatska čvrsto stoji uz njega, a stajat će i dalje.

Lani je alokacija iznosila 500.000 eura, sada smo to digli na 1,5 milijun eura, a vjerujem da ćemo i ubuduće naći dodatna sredstva kako bi realizirali još projekata i nastavili snažnu podršku Vlade i Osječko-baranjske županije hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji, kazao je Mikulić.

Ustvrdio je također da odnos Srbije prema Hrvatima nije jednak onome kakav srpska nacionalna manjina  ima u Hrvatskoj. “Time šaljemo poruku srpskim vlastima da primjene barem ono što mi činimo za srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj”, rekao je Mikulić.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić podsjetio je kako je prije sedam godina posjetio Zajednicu Hrvata u Vojvodini i kroz razgovor shvatio da njihova matična država, Srbija, ne podržava projekte hrvatske nacionalne manjine.

Za razliku od Srbije, u Hrvatskoj su sve nacionalne manjine apsolutno podržane u svom radu, nalaze se čak i u Vladi i svoje projekte realiziraju na dnevnoj bazi, ocijenio je Anušić dodavši kako je Program prekogranične suradnje ozbiljan projekt okupljanja Hrvata koji žive izvan domovine.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić prisjetila se da je prije nešto više od osam godina u Srbiju iz Hrvatske za hrvatsku zajednicu dolazilo 20-tak tisuća eura, a danas zahvaljujući Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću, Anušiću i bivšoj ministrici Nataši Tramišak dolazi više od milijun eura.

Radi se o kapitalnim projektima Hrvatskog doma u Subotici, kadrovskom snaženju zajednice i novim projektima kao što su izgradnja vrtića i pomoć malim maticama, rekla je Vojnić napominjući da su korisnici više od polovice sredstava župe u Srbiji, a nešto manje udruge.

Na upit koliko Srbija daje financijskih sredstava za hrvatsku zajednicu Vojnić je odgovorila da iz proračuna dobivaju ukupno 180.000 eura. To je proračun malo veće udruge, dok srpska zajednica u Hrvatskoj dobiva toliko samo od Grada Zagreba.

Ne može se to usporediti i da ne postoji podrška Hrvatske bili bi zaista na razini udruge. Podrška je ključna za opstanak Hrvata, a mi ćemo inzistirati da Srbija razvije stabilne politike prema nacionalnim manjinama, koje čine osminu stanovništva u državi, kaže Vojnić.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 05.04.2024.